Hlavní obsah

Ředitel teplického gymnázia nařídil zahrabat portréty Zemana, teď to musí vysvětlit

Právo, ape

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman na sociální síti napsal, že po rozhovoru prezidenta Miloše Zemana pro Český rozhlas, v němž opět padala vulgární slova, uložil školníkovi jeho obrazy zahrabat do kompostu. Bergman se má nyní setkat s vedením Ústeckého kraje, aby mu svůj výrok vysvětlil.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ředitel gymnázia v Teplicích Zdeněk Bergman

Článek

„Před čtyřmi lety jsem nechal svěsit obrazy pana prezidenta, které do té doby visely na čelní stěně každé učebny. Důvodem bylo chování, za které ve škole dávám ředitelskou důtku - použití sprostých slov ve veřejném projevu. Nyní, po rozhovoru pana prezidenta pro Český rozhlas, jsem školníkovi uložil, ať ty obrazy zahrabe do kompostu,“ uvedl na Facebooku Bergman.

„Chtěl jsem tím (nyní) vyjádřit, že jestliže dosud ty obrazy pana prezidenta byly ve skladu a já jsem uvažoval o tom, že je třeba jednou vrátím, tak teď po tom dalším excesu pana prezidenta jsem se rozhodl, že už je nikdy nevrátím,“ řekl v úterý Bergman ČTK.

Neudělal to, jen o tom psal, zní z kraje

Ústecký kraj je s celou věcí podle mluvčí Lucie Dosedělové obeznámen. „V tomto týdnu se vedení kraje sejde s panem ředitelem, aby mohl své jednání vysvětlit. Podle našich informací došlo pouze k písemnému, ač nevhodnému, vyjádření a popsaný skutek se nestal,“ sdělila Právu Dosedělová.

Ústecký kraj již přijal jeden návrh na Bergmanovo odvolání, postoupil mu jej jako zřizovateli teplický magistrát. „Jmenování i odvolání ředitelů příspěvkových organizací je zcela v kompetenci Rady Ústeckého kraje. K odvolání se přistupuje v případě, že ze strany ředitele dojde k zvlášť závažnému a kvalifikovanému porušení pracovních činností,“ dodala Dosedělová.

Poslankyně a krajská zastupitelka Tereza Hyťhová se od názoru a vyjádření ředitele teplického gymnázia podle svých slov distancovala. „Jsem přesvědčena o tom, že je naprosto nevhodné, aby se tímto způsobem prezentoval ředitel školy, ať je jeho osobní názor na prezidenta ČR jakýkoliv. Považuji to za profesní selhání a špatný vzor žákům. Takový člověk nemá na pozici ředitele absolutně co dělat“ uvedla Hyťhová.

Bergman na Teplicku kandidoval na senátora (za Senátor 21), dostal se do druhého kola, dosavadního senátora Jaroslava Kuberu ale neporazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám