Hlavní obsah

Za špatné výsledky voleb může Poche. Zimola kritizoval spolustraníky jednoho po druhém

Právo, kab
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola v sobotu požádal své spolustraníky o důvěru. Na jednání širšího předsednictva vystoupil s projevem, v němž obhajoval požadované změny ve vládě a podle zdroje Práva kritikou nešetřil ani k jednotlivým členům strany.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola

Článek

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) je podle Zimoly neviditelný. „Tonda Staněk je slušný člověk, akademik, ale jeho působení na kultuře bez drivu nám žádné body nepřináší a lidi vlastně vůbec neví, kdo tam sedí a co dělá. A ty kecy o tom, jak si tam chci sednout já, radši ani nekomentuju,“ uvedl podle informací Práva také Zimola.

Ministra zahraničí Tomáše Petříčka zase považuje za kumpána bývalého kandidáta na tento post, europoslance Miroslava Pocheho. „Jeho problém je v tom, že bude vždycky vnímán jako pobočník Mirka Pocheho a lidi nám nebudou věřit, že to není úlitba Praze,“ uvedl Zimola.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Europoslanec Miroslav Poche (na snímku z 13. září 2018) skončí k 1. listopadu 2018 jako politický tajemník na ministerstvu zahraničí. Ministr Petříček s ním o dalším angažmá na ministerstvu bude jednat příští týden.

Pocheho Zimola podle informací Práva zároveň označil za jednoho z viníků špatných volebních výsledků ČSSD v senátních a obecních volbách. Prý si vzal ČSSD jako rukojmí kvůli svým osobním ambicím stát se ministrem zahraničí.

Kritika dalších členů

„Díky, Milane,“ pronesl zase Zimola směrem k předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, který odmítal vstup do vlády s hnutím ANO. Podle Zimoly proto, aby si udržel pozici šéfa horní parlamentní komory. Kritikou nešetřil Zimola ani k bývalému statutárnímu místopředsedovi ČSSD Milanu Chovancovi, který v pondělí vyzval stranu, aby z vlády odešla a kabinet pouze tolerovala.

Zimola by chtěl, aby ČSSD přitvrdila vůči hnutí ANO. „To, že jsme v koalici, neznamená, že musíme být jako poslušný ratlík,“ zaznělo prý v jeho projevu. Nelíbí se mu zejména, že ČSSD nevystupuje proti ministryni průmyslu Martě Novákové (ANO), která podle Zimoly postupuje proti spotřebitelům.

Opozice v koalici

V projevu volal po tom, aby ČSSD fungovala jako důsledná opozice v koalici. „Když jsme s Hamáčkem vládu dojednávali, říkali jsme, že sociální demokracie bude tím hlídacím psem, který bude dohlížet na Andreje Babiše a nenechá ho řídit stát jako jeho firmu. A to se prostě neděje,“ zaznělo podle zdroje Práva zevnitř jednání v Zimolově řeči.

Nelíbí se mu, že ČSSD Babiš chválí, protože se s ní na všem dohodne. „To je přece cesta do pekel, do zapomnění, a to jsme nikdy nechtěli!“ uvedl také první místopředseda.

Stran by podle něj měla vytvořit jakousi stínovou vládu. ÚVV se podle Zimoly musí rozhodnout, kudy jít. „Jestli chcete dál pokračovat v pozici zatoulaného štěněte, které neví, kde má boudu, nebo máte koule na to říct, že takhle už to fakt dál nejde. Je mezi vámi velká spousta slušných lidí, kteří jsou stejně jako já nešťastní, kam se ČSSD dostala,“ prohlásil Zimola.

Hamáček má podporu jistou

Zimola členům Ústředního výkonného výboru zdůraznil, že má smysl jedině fungující tandem předsedy a prvního místopředsedy, proto také požádal o důvěru.

Zatímco podle informací Práva by Hamáček měl mít podporu takřka jistou, Zimolovi důvěřuje spolustraníků méně. Terčem kritiky je zejména za účast v platformě Zachraňme ČSSD, kterou založil spolu s Haškem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD se konalo 19. října 2018 v Hradci Králové. Na snímku hovoří k delegátům předseda strany Jan Hamáček.

Předseda strany Jan Hamáček se v projevu také opřel do Chovance. Jeho slova, že by ČSSD měla „ulehnout na tvrdé lůžko opozice“ označil za nesmysl. [celá zpráva]

Podle Hamáčka by se totiž prý jednalo spíš o „klecové lůžko“ v blázinci, neboť by strana odchodem z vlády po třech měsících přestala být pro voliče čitelná.

Debaty o odchodu z vlády podle Hamáčka odvádí pozornost veřejnosti od úspěchů sociálně demokratických ministrů. „Musíme být levicový rebel ve vládě pravicového oligarchy,“ zaznělo podle informací Práva také v Hamáčkově projevu.

Své spolustraníky vyzval, aby respektovali proevropské směřování ČSSD.

Zaplacení dluhu Altnerovi by ČSSD zvládla

Hamáček ve svém projevu na úvod ubezpečil kolegy, že situace kolem kauzy Lidového domu a zesnulého advokáta Zdeňka Altnera, kterému podle městského soudu měla ČSSD vyplatit 338 miliónů korun, je stabilizovaná.

I v případě, že by Nejvyšší soud dal dědicům Altnera za pravdu a soc. dem. neuspěla se svým dovoláním proti výši sumy, ČSSD zaplacení částky zvládne.

Reklama

Výběr článků

Načítám