Hlavní obsah

Lidé nejvíce věří Rychetskému a Zemanovi, Kalousek propadl

Novinky, zpe
Aktualizováno

Lidé nejvíce důvěřují předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému a prezidentu Miloši Zemanovi. Nejnižší důvěru má naopak šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Vyplývá to z průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra vrcholným politikům v září 2018.

Článek

„Mezi nejvyššími ústavními představili státu je jako nejdůvěryhodnější hodnocen předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jemuž důvěřuje 45 procent českých občanů, zatímco 31 procent nikoliv,“ uvádí v tiskové zprávě CVVM.

Stejný podíl důvěry má i prezident Miloš Zeman. Zemanovi zároveň nedůvěřuje 48 procent lidí. Důvěra v prezidenta i šéfa Ústavního soudu ale od posledního průzkumu klesla, v únoru byla zhruba na 50 procentech.

„Nejvyšší podíl nedůvěry mezi zkoumanými politiky šetření zaznamenalo u předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska,“ konstatuje zpráva. Někdejšímu ministrovi financí vyjádřilo nedůvěru 78 procent lidí.

Kalousek si z toho nic nedělá. „Jsou-li pánové Zeman a Babiš prvními v žebříčku důvěryhodnosti politiků, je mi ctí být na druhém konci. Nepatřím jinam, než co nejdál od nich,” komentoval průzkum Kalousek.

Lidé neznají nové ministry

Premiérovi Andreji Babišovi důvěřuje 40 procent dotázaných, 53 procent mu naopak nedůvěřuje. Po něm následují ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s 28 procenty a ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček s 25 procenty. Guvernérovi České národní banky Jiřímu Rusnokovi věří 28 procent dotázaných.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Na konci žebříčku se umístili noví, málo známí členové vlády. Ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové (za ANO) důvěřuje devět procent lidí, ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi (za ANO) šest procent a ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) pouze pět procent lidí. Více než tři pětiny dotázaných přiznalo, že jména nových ministrů ani nezná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Do průzkumu CVVM zařadilo 29 čelných ústavních činitelů, kromě prezidenta i šéfa Senátu, předsedu Sněmovny, ministry a předsedy klubů parlamentních politických stran.

Průzkum se konal mezi 8. a 20. zářím, zúčastnilo se ho 1037 lidí.

Výběr článků

Načítám