Hlavní obsah

Megapodrazu na vítěze voleb v Praze 15 se účastnilo i ANO

Koalici v Praze 15 vytvoří ANO, ODS a TOP 09. Informace potvrdili zástupci hnutí ANO a uskupení Patnáctka náš domov, které volby vyhrálo, ale skončí v opozici. Starostou zůstane Milan Wenzl (ANO). Cestu obcházení vítěze voleb v souvislosti se vznikem koalice ODS, Pirátů, lidovců a ČSSD v Brně bez ANO označil premiér Andrej Babiš za megapodraz. Nyní takový postup zvolilo právě jeho hnutí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstva na Praze 15

Článek

„ANO vedlo povolební vyjednávání se všemi zvolenými subjekty a s ODS a TOP 09 jsme našli největší programovou shodu," uvedl Wenzl.

Uskupení Patnáctka náš domov vyhrálo místní volby se ziskem 33,5 procenta a v zastupitelstvu má 12 mandátů.

ANO ve volbách v Praze 15 získalo osm mandátů, ODS sedm a TOP 09 má čtyři zastupitele. V sedmičlenné radě připadnou hnutí ANO tři křesla a kromě postu starosty bude mít také místostarostu. Za občanské demokraty v radě zasednou tři zástupci a za TOP 09 jeden. Koalice bude mít v 31členném zastupitelstvu 19 hlasů.

Foto: MČ Praha 15

Radnice Prahy 15

Dohodou strany obešly vítěze voleb, hnutí Patnáctka náš domov, které bylo dosud spolu s ANO a ČSSD součástí vládní koalice. Hnutí postup ANO, ODS a TOP 09 kritizuje a novou koalici označilo za "prodeveloperskou". Na kandidátce hnutí kandidovali zástupci lidovců, Zelených a nezávislí kandidáti.

Babiš: Obcházení vítěze voleb je megapodraz

Podle zástupců uskupení Patnáctka náš domov půjde nová koalice na ruku developerským společnostem.

„Vznikla prodeveloperská koalice, v jejímž čele by měl opět stanout starosta Milan Wenzl, jehož rodinná stavební firma se podílí na výstavbě v Praze 15," uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Kritizuje také fakt, že se do vedení městské části vrací ODS. V Praze 15 žije zhruba 33 800 obyvatel a tvoří ji Hostivař a Horní Měcholupy.

Právě cestu, kdy je vítěz voleb z vedení města nebo městské části vyšachován, označil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš za megapodraz. Stěžoval si tak na sestavení koalice bez vítězného ANO v Brně. Tam se rýsuje koalice ODS, Pirátů, lidovců a ČSSD. Lídrem za ANO je v Brně končící primátor Petr Vokřál. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám