Hlavní obsah

V Plzni mají koalici, primátor bude z ODS

Právo, Ivan Blažek

Plzni bude vládnout koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Novým plzeňským primátorem bude lídr občanských demokratů Martin Baxa (43) a to přesto, že vítězem voleb bylo ANO. ODS skončila těsně druhá, obě strany mají shodně po třinácti mandátech. Topka má čtyři, sociální demokraté tři.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Plzni

Článek

Koalice tak bude mít v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu výraznou převahu 33 hlasů.

„Post primátora získá ODS,“ řekl Právu lídr ANO Roman Zarzycký po pondělním jednání, které začalo ve čtyři odpoledne a skončilo až o desáté večer. „Já budu mít pozici prvního náměstka primátora,“ dodal Zarzycký. „V devítičlenné radě bude mít ANO čtyři křesla, ODS tři a zbývající dvě strany po jednom,“ upřesnil Zarzycký.

Post primátora si původně nárokovali i vítězní babišovci. „Snažil jsem se o to bojovat, ale politika je otázka kompromisů a my jsme ho našli. ANO získalo vyšší počet radních,“ uvedl Zarzycký.

Baxa potvrdil, že primátorem bude on. „Považuji výsledek jednání za velký úspěch, ODS po čtyřech letech znovu získá v Plzni pozici primátora,“ sdělil Baxa a dodal: „Domluvená koalice se jeví jako stabilní a bude disponovat velkou podporou v zastupitelstvu města.“ Některé strany ovšem kritizují Baxovo souběh funkcí, doposud totiž byl náměstkem primátora a zároveň i poslancem. Zda jím zůstane i nadále, je otevřené. „Poradím se s kolegy,“ doplnil Baxa.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňským primátorem bude lídr ODS Martin Baxa. Nebude to poprvé - primátorský řetěz si navlékl už v roce 2010 (viz snímek).

ANO jednalo s ODS poprvé před týdnem, už tehdy padlo, že obě strany nalezly řadu programových průniků.

Do opozice putuje KDU-ČSL, která vytvořila kandidátku s Pravou volbou pro Plzeň, komunisté a také třetí nejsilnější strana - Piráti. Ti se sice ambiciózně pokusili dát dohromady koalici s hnutím ANO, lidovci a topkou, zůstalo však jen u proklamací.

Výběr článků

Načítám