Hlavní obsah

Primátorem Opavy bude Navrátil z ANO. Chce zablokovat prodej fotbalového klubu

– Opava
Právo, Aleš Honus

Memorandum o koalici v Opavě podepsalo vítězné hnutí ANO společně s KDU-ČSL, Piráty a zástupci hnutí Občané městských částí Opavy (OMČ) a Zelená pro Opavu (ZO). Strany již ladí text koaliční smlouvy, primátorem má být Tomáš Navrátil (ANO), který chce zrušit prodej dvou třetin akcií fotbalového klubu Slezský FC Opava (SFC Opava), jejž schválilo zastupitelstvo den před komunálními volbami.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Opavě

Článek

„Podnikáme právní kroky, abychom prodej zablokovali, advokátní kancelář k tomu již dostala plnou moc,“ řekl Navrátil. Podle něj šlo o kontroverzní a unáhlené rozhodnutí.

Zastupitelé odsouhlasili prodej 4. října i přesto, že na majitele dubajské firmy Group Privee & Cie Limited Martina Groha je vedeno několik exekucí a není jasná majetková struktura investora. Před zbrklým prodejem varovala i organizace Transparency International. Navíc peníze, které měly na účet města přijít už před volbami, tam stále nejsou. Zastupitelé prodej den před volbami schválili proto, že nabídka 50 miliónů za prodej dvou třetin akcií byla časově omezená podpisem smlouvy do konce října.

Pětičlenná koalice

Jednání o podobě budoucí koalice v Opavě trvalo týden, nakonec v ní bude pět subjektů. „Všechny strany mají v současnosti k připomínkám text koaliční smlouvy, nicméně máme podobné názory a podobné programy, takže jsem přesvědčen, že najdeme společný průsečík,“ řekl Navrátil. Ten byl dvojkou kandidátky ANO. Volební lídr Igor Hendrych bude náměstkem primátora. Jména dalších náměstků a radních zatím Navrátil neřekl. „Dohodli jsme se, že to zveřejníme až v úterý,“ řekl Navrátil.

Já nevidím jediný problém, aby soud měl zastavit platné rozhodnutí zastupitelstva. Věřím, že jsme v právním státě
Radim Křupala (ČSSD), končící primátor

Koalice bude mít ve 39členném zastupitelstvu 22 členů. ANO ve volbách získalo 10 mandátů, Piráti mají pět křesel, OMČ tři křesla a lidovci spolu se ZO mají po dvou mandátech.

Smlouvu chci podepsat, tvrdí končící primátor

Navrátil tvrdí, že zatím nedokončený prodej fotbalového klubu chce zablokovat nejen opavská organizace ANO. Na své straně prý má i zástupce stran, které prodej před volbami podpořily. „Například zastupitelé KDU-ČSL před volbami hlasovali pro prodej, nově zvolení zastupitelé za tuto stranu stojí za naším názorem,“ doplnil Navrátil. Předpokládá se také, že proti prodeji SFC Opava budou v novém zastupitelstvu i některé opoziční strany.

„Já jsem přesvědčen, že tento investor není solventní, vždyť i jeho zástupce má na sebe vedeno několik insolvencí. V jeho vyjádřeních byly obrovské rozpory. A co je velmi důležité, pokud majitel nebude mít jasnou transparentní vlastnickou strukturu, mohli bychom přijít i o fotbalovou licenci, což by byl velký problém, z toho máme velké obavy,“ doplnil Navrátil.

Dosluhující primátor Radim Křupala (ČSSD) tvrdí, že i přes vzniklou situaci je připraven smlouvu s kupcem podepsat, jakmile dorazí peníze a investor předloží potvrzení o bonitě, které je součástí rozhodnutí končícího zastupitelstva.

„To usnesení je jednoznačně platné. Jestli oni budou zkoušet předběžné opatření soudu, tak ať si zkusí, to by mě opravdu zajímalo. Já nevidím jediný problém, aby soud měl zastavit platné rozhodnutí zastupitelstva. Věřím, že jsme v právním státě,“ řekl Křupala.

Reklama

Výběr článků

Načítám