Hlavní obsah

Soc. dem. potřebuje tvrdé lůžko opozice, ne teplo vládních limuzín, vyzval Chovanec

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD by měla odejít z vlády, řešit s ANO „kauzu lithium“ a do vedení si zvolit neokoukané tváře, píše bývalý statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec členům strany v dopise, který má Právo k dispozici. Vládu hnutí ANO by ve Sněmovně pouze toleroval.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Chovanec se tak vzepřel výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka, aby straníci nezpochybňovali účast ve vládní koalici s ANO tři měsíce po jejím uzavření.

„Nelze nadále zůstávat nedůstojným fíkovým listem této vlády. Měli bychom jasně formulovat naši cestu, jak z kabinetu odejít a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení. Tolerance by byla možná za dodržení jasně stanovených podmínek,“ napsal Chovanec.

„Hlavním lékem na naši neschopnost a nesrozumitelnost je ale tvrdé lůžko opozice, nikoliv teplo vládních limuzín,“ dodal.

Do vedení nechce

V jeho receptu, jak zvednout preference ČSSD, je také výměna lídrů strany. Sám se ucházet o post ve vedení v březnu příštího roku na volebním sjezdu nechystá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Povolební štáb v sídle ČSSD. Zleva Roman Onderka, Jan Hamáček a Jiří Zimola.

„Pokud chce soc. dem. znovu uspět, pak tento úspěch nemohou nést staré tváře. A tím myslím nejen sebe, ale i všechny ostatní dlouholeté funkcionáře strany, kteří se s každou novou funkcí tváří, že v tom minulém vedení vlastně nebyli,“ napsal s odkazem na Hamáčka, který v předchozím vedení ČSSD zastával post místopředsedy.

„Sociální demokracie potřebuje ve svém čele nové obličeje, nové myšlenky a nový styl politiky. Jinak skončila,“ zdůraznil Chovanec a vyzval stranu, ať se opře o komunální politiky, kteří uspěli ve volbách.

ČSSD je nesrozumitelná

Soustředit by se podle něj měla ČSSD pouze na dvě hlavní politická témata a přinést jejich řešení. Volby totiž podle Chovance předvedly, jak nesrozumitelná ČSSD nyní pro voliče je.

„Není to úspěch, není to odražení ode dna. Je to pokračující pád,“ napsal také Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Jako příklad „nesrozumitelnosti“ ČSSD vzápětí uvedl „kauzu lithium“, kterou před loňskými volbami do Sněmovny vytáhl proti sociálním demokratům současný premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Ten spolu s komunisty ČSSD obvinil, že hodlá těžbu lithia svěřit bez výběrového řízení australské firmě.

„Měníme principy za auta s majáčky“

„Před pár dny jsme se dozvěděli, že ona zahraniční firma získala v době vlády Andreje Babiše povolení k těžbě. A najednou to není žádná krádež za bílého dne. Nikdo nesvolává mimořádné parlamentní schůze. Nikomu nevadí, že lithium nebude těžit česká firma,“ napsal.

Špatně vysvětlila podle Chovance ČSSD i svůj samotný vstup do vlády, protože do poslední chvíle strana kladla na ANO „nepřekročitelné“ podmínky, které posléze překročila.

Trvat přestala například na tom, že trestně stíhaný Babiš nesmí být premiér.

Chovanec v dopise zkritizoval i samotnou délku vnitrostranického hlasování o vstupu do kabinetu s hnutím ANO. „Přestože žijeme v jedenadvacátém století, trvalo nám to celý měsíc. Celý měsíc jsme ukazovali, jak se zmítáme v mediálních křečích a postupně měníme principy za auta s majáčky,“ uvedl Chovanec.

ČSSD se podle jeho názoru nedaří dostat do médií informace o jejím programu.

„Nikde si člověk nic nepřečte o programu pro voliče, jenž ministři za naši stranu ve vládě tvrdě prosazují. Ale zato se čas od času v tisku objeví jen málo důstojná zmínka o tom, jak premiér svého hodného poslíčka-oslíčka hladí po hlavě a chválí. A to nám podle všeho stačí,“ napsal bývalý úřadující předseda ČSSD.

„Když tyto výsledky posledního roku sečteme, pak není divu, že na našeho voliče působíme jako nesrozumitelná a rozhádaná parta lidí, kterým jde na konci dne jen o to, aby se za každou cenu udrželi u moci. Tomu vydatně přispívají i zničující osobní bitvy jednoho proti druhému, jež opět začínáme vést na veřejnosti,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám