Hlavní obsah

Plzeňští Piráti chtějí do koalice s ANO

Právo, Ivan Blažek

ANO, Piráti, KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň a TOP 09. Tak by měla vypadat podle Pirátů koalice vládnoucí ve městě Plzni. V sobotu večer oznámili, že v tomto směru zahájí příslušná jednání. Zmíněné uskupení by mělo v sedmačtyřicetičlenném plzeňském zastupitelstvu většinu 28 hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Plzni

Článek

„Navržená koalice je v souladu s předvolebním slibem České pirátské strany přerušit klientelistické vazby, které za léta vládnutí předešlých koalic vznikly,“ stojí v provolání Pirátů, kteří v Plzni skončili třetí se ziskem sedmi mandátů. První bylo hnutí ANO těsně před ODS, oba tyto subjekty získaly po třinácti křeslech.

Předešlých osm let tvořili jádro radniční koalice občanští a sociální demokraté. „Z výsledku voleb je možné vyčíst, že si voliči přejí změnu,“ uvedl lídr Pirátů Pavel Bosák. „Věřím, že zástupci stran, kteří politiku radnice v minulých letech kritizovali, uchopí tuto příležitost a společně s Piráty začnou budovat otevřenou a novou radnici pro občany města Plzně,“ sdělil Bosák.

ANO osloví ODS i další

Lídr hnutí ANO Roman Zarzycký po prvním kole povolebních jednání řekl Právu, že mezi strany, s nimiž má ANO řadu programových průniků, patří Piráti, ale také ČSSD a ODS. A právě s ODS chce ANO v příštích dnech zahájit druhé kolo jednání, tým babišovců se ale má znovu sejít i s vyjednavači všech ostatních stran.

Výběr koaličních variant se po sobotním prohlášením Pirátů o něco zúžil - zřejmě definitivně padla možnost, že by ODS vyšachovala ANO a vládla za podpory ostatních stran. Bez Pirátů a při odmítání spolupráce s komunisty by totiž dala dohromady jen hubenou většinu jednoho jediného hlasu. Zbývá velká koalice ANO a ODS doplněná případně o nějakou další partaj nebo kombinace v podobě, jak ji nastínili Piráti.

Reklama

Výběr článků

Načítám