Hlavní obsah

Výlov Rožmberka láká desítky tisíc lidí

Právo, Pavel Orholz
Třeboň

Přestože Rožmberk není z hlediska ryb rozhodně nejbohatším třeboňským rybníkem, určitě přitahuje největší pozornost. Rybáři loví krále rybníků s největší rozlohou 647 hektarů každý rok a od pátku do neděle se čekají desítky tisíc návštěvníků. V loňském roce jich bylo přes 50 tisíc. Rybáři vytáhnou v sítích 130 tun kaprů a 20 tun sumců, tolstolobiků, štik i dalších druhů ryb.

BEZ KOMENTÁŘE: Výlov RožmberkaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„V porovnání s ostatními rybníky je sto padesát tun spíš míň. Rožmberk je dost průtočný a není tak výnosně zajímavý. Lovíme ho každý rok také proto, že láká spoustu návštěvníků,“ vysvětlil Právu předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Upozornil, že během podzimních výlovů vytěží třeboňské rybářství 2200 tun ryb z 250 rybníků.

Už v pátek v půl osmé ráno sledovalo několik set lidí desítky rybářů při prvním zátahu. Takzvaní pěšáci a hajní táhli síť, které se v rybářské hantýrce říká nevod, a u hráze sbírali úlovky do velkých podběráků. Ryby potom putovaly na sádky v Třeboni.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Třeboňští rybáři udělali v pátek ráno první zátah v rybníku Rožmberk.

„Výlovy mají neopakovatelnou atmosféru, a proto si ten rožmberský nenechám nikdy ujít. Dneska je navíc krásně a práce rybářů na pozadí vycházejícího slunce je fascinující. Zkrátka je se na co dívat,“ rozjímal na břehu Karel Pečman, který přijel z Českých Budějovic.

Návštěvníci si mohou u Rožmberka kapra také koupit, a to sice za 85 korun a výběr za 92 korun za kilogram. „Cena je trochu vyšší, když jsme museli už v létě zdražovat kvůli nákladům souvisejícím se suchem,“ vysvětlil Malecha.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Během podzimních výlovů vytěží třeboňské rybářství 2200 tun ryb z 250 rybníků.

Výlov je však hlavně velkou atrakcí a na hrázi čekají na všechny příchozí také průvodci, kteří dokážou dění a vše kolem ryb a rybářství okomentovat. Akci organizuje sehraná parta čtyřiceti rybářů, studentů rybářské školy a také padesátka dalších zaměstnanců Rybářství Třeboň.

„Všichni mohou bezplatně parkovat, navštívit muzeum pod hrází a samozřejmě ochutnat i dobroty od třeboňských baštýřek, jako rybí řízky,“ dodal Malecha.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rybáři vytáhnou v sítích 130 tun kapra a 20 tun sumců, tolstolobiků, štik i dalších druhů ryb.

Reklama

Výběr článků

Načítám