Hlavní obsah

Těsná koalice ve Zlíně má už po pár hodinách trhliny, zastupitel STAN ji nepodpoří

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Jen několik málo hodin vydržela při životě dohodnutá podoba křehké trojkoalice hnutí ANO, STAN a uskupení Rozhýbejme Zlín. Důvodem je odpor zastupitele STAN Petra Michálka proti zapojení majitele loterijního holdingu Synot Iva Valenty.

Foto: archiv

Ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek

Článek

Dohodnutý trojblok, ve které je kromě Valenty i bývalý mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivo Mitáček, měla jen minimální většinu v zastupitelstvu, tedy 21 ze 41 zastupitelských postů. [celá zpráva]

Situace se však změnila po čtrnácté hodině, kdy ředitel Městského divadla Zlín Michálek vydal veřejné prohlášení, ve kterém se rozhodl nepodpořit trojkoalici. „Ano, tak to je,“ potvrdil Právu Michálek.

„Vedení vítězného hnutí ANO a hnutí STAN dnes oznámilo koaliční spolupráci se sdružením Rozhýbejme to (Soukromníci, Svobodní a Nezávislí, celkem 3 mandáty) Ivo Valenty. Chci tímto veřejně deklarovat, že toto sdružení ve vedení města nepodpořím,“ uvedl v prohlášení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta

„Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy. Soukromníci ve Zlíně se v rámci kampaně chlubili podporou Martina Konvičky či Ladislava Jakla (...) To všechno je pro mne za hranou kompromisu a považuji spolupráci s tímto sdružením za nepřijatelnou. Jsem hluboce přesvědčen, že mne osobně voliči nevolili proto, abych v tomto smyslu popřel sám sebe,“ pokračoval.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb ve Zlíně

Podle svých slov se dva dny snažil přesvědčit kolegy STAN o tom, že koalice s ANO a Rozhýbejme Zlín zásadním způsobem poškodí STAN. „Ale neuspěl jsem,“ pokračoval.

Patová situace

Podle Michálka se po volbách, které skončily pro ANO a STAN patem v podobě devíti a devíti mandátů, hledá těžko. „Podle mého názoru především proto, že jednotlivé strany jednání nejsou schopny povznést se nad minulé křivdy. Dalším důvodem je skutečnost, že trojblok (ODS, KDU-ČSL a Piráti – 11 mandátů) a Zlín 21 (7 mandátů) žádají zásadní změnu, což je pochopitelné z jejich perspektivy. Voliči ale podle mne rozhodli jasně: 18 mandátů dali stávající koalici s nutností přibrat k sobě novou krev. Tou ale, podle mého přesvědčení, nemůže a nesmí být Ivo Valenta,“ dodal.

Svého mandátu se nově zvolený zastupitel za STAN Petr Michálek nehodlá vzdát. „Nejsem zvyklý utíkat z boje,“ podotkl.

Kromě výše zmíněných stran a hnutí se do zlínského zastupitelstva dostali i dva zástupci SPD. S těmi však ANO ani STAN koalici tvořit nechtějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám