Hlavní obsah

Ruští agenti vinění z otravy Skripala byli v Česku, uvedl rozhlas

Dva Rusové, které Británie viní z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, navštívili v roce 2014 Českou republiku. Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl zdroj ze zpravodajských služeb. Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga do Česka přicestovali v říjnu 2014, ve stejném měsíci byl v Česku i Skripal. Ten se tu měl setkat s českými důstojníky, jimž pomáhal i s odhalováním údajných ruských špionů.

Foto: Handout, Reuters

Muži do Česka a později i do Velké Británie cestovali pod jmény Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

Článek

„Vypadá to, že Rusové měli komando a Skripala sledovali dlouho před pokusem o vraždu,” řekl Radiožurnálu zdroj.

Miškin a Čepiga přicestovali do Česka pod jmény Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Pod stejnými jmény byli letos na jaře ve Velké Británii v době, kdy byl Skripal otráven spolu se svou dcerou Julijí. Oba přežili.

Miškin, který je podle serveru Bellingcat lékařem ruské vojenské rozvědky GRU, navštívil Česko v polovině roku 2014. Od 13. do 16. října bydlel v ostravském hotelu, pak přijel do Prahy. Druhý muž - Čepiga přijel do hlavního města 11. října. Čepiga je plukovníkem GRU.

Skripal byl v Česku ve druhé polovině října, tedy chvíli potom, co Prahu navštívili Rusové.

Oficiálně nechce nikdo věc komentovat. „BIS informace tohoto typu zásadně nekomentuje,” řekl mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha. „Náš útvar nebude poskytovat žádné informace,” reagoval na dotaz Radiožurnálu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Ruská ambasáda se k návštěvě agentů vojenské tajné služby GRU v Česku odmítla vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám