Hlavní obsah

Noví zastupitelé budou mít tučné dotace

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunální politici, kteří vzejdou z víkendových voleb, budou mít na plnění svých volebních slibů v obcích od státu daleko víc peněz než stávající zastupitelé. Ti dosud čerpali z národních dotačních programů určených pro obce v gesci ministerstva pro místní rozvoj v letech 2014 až 2018 přes miliardu korun ročně. Jak Právo zjistilo, nová zastupitelstva ale budou mít dispozici mnohem víc.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nová vedení obcí budou mít k dispozici více peněz z dotací.

Článek

Jen pro příští rok vyjednala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) z rozpočtu na dotace pro obce 3,2 miliardy, které mají směřovat na zlepše­ní kvality života na venkově a v regionech. Tedy zhruba třikrát víc, než mohli ročně komunální politici dosud čerpat.

Nové programy

„O dotace budou moci nově žádat i obce do deseti tisíc obyvatel a na místní komunikace i města nad deset tisíc obyvatel vyjma měst statutárních. Starostové se dočkají i nových programů, po kterých dlouhodobě volají,“ sdělila v pátek Právu Dostálová.

Předpokládaný příjem žádostí začne podle Dostálové v konkrétních programech letos na podzim. Mezi úplně nové a starosty velmi žádané dotační tituly patří například Podpora regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití. Další novinkou je i program Podpora dostupnosti služeb. Ten je určen na přípravu prostor pro provozování služeb základní lékařské péče a obchodní obslužnosti.

Zavedené tituly budou pokračovat

MMR přitom bude i nadále pokračovat v již zavedených titulech. Bude například poskytovat nenávratné investiční dotace na vznik bydlení pro se­niory, odstranění bariér v bytových domech a na zajišťování pozemků obcí pro budoucí bytovou výstavbu, dětská hřiště, sportoviště, demolice zchátralých objektů původně určených pro bydlení ve vyloučených lokalitách.

Na podporu regionálního rozvoje z národních dotačních programů směřovalo v letech 2014 až  2018 celkem 3,11 mi­liardy korun. Nejvíce peněz, téměř 870 miliónů, čerpaly obce na opravu a vybudování místních komunikací, zhruba 625 miliónů směřovalo do programu Podpora zapojení generací do komunitního života v obci a přes 280 miliónů do programu Podpora Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Další 1,17 miliardy korun získaly obce od MMR jako dotace na bydlení, například pro seniory či na startovací byty, regeneraci sídlišť, technickou infrastrukturu, ale i na bezbariérové vstupy do bytů.

Letos na podzim byl spuštěn program půjčky pro mladé, ve kterém se počítá zatím s 650 milióny, ale částka, pokud se vyčerpá, může být podle Dostálové navýšena.

Reklama

Výběr článků

Načítám