Hlavní obsah

Zeman by měl Petříčka jmenovat příští týden, řekl Babiš po návštěvě v Lánech

Lány (Kladensko)
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat kandidáta na ČSSD na ministra zahraničí Tomáše Petříčka příští týden, řekl v úterý večer premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem na zámku v Lánech. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka přijme prezident Petříčka ve čtvrtek.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech premiéra Andreje Babiše.

Článek

„Jmenování se předpokládá koncem příštího týdne,” řekl Babiš po zhruba hodinu a čtvrt dlouhém rozhovoru u večeře s prezidentem. Zeman se s Petříčkem podobně jako s předchozími nováčky ve vládě chystá před jmenováním sejít. Ovčáček na twitteru upřesnil, že schůzka se odehraje ve čtvrtek v 15:00.

Náměstka Tomáše Petříčka nominoval na funkci ministra zahraničí předseda ČSSD Jan Hamáček, který post dočasně zastává. Původním kandidátem sociální demokracie byl Miroslav Poche, kterého Zeman odmítl jmenovat. Petříček naproti tomu podle prezidenta má pro funkci slušné kvalifikační předpoklady. S kandidátem na ministra by se měl před jmenováním sejít.

Babiš už se s Petříčkem setkal v úterý ráno. Po schůzce řekl, že je důležité, aby Pětříčkově jmenování skončil Poche v dosavadní funkci politického tajemníka v Černínském paláci. „Předpokládá se, že se pan Poche vrátí do Evropského parlamentu a nebude působit na ministerstvu zahraničí, pan Petříček mi to potvrdil,” uvedl Babiš po schůzce se Zemanem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Tomáš Petříček

S hlavou státu v úterý hovořil premiér také o Zemanových návštěvách v Německu a Olomouckém kraji. Mluvili i o mýtném systému či situaci v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Situace v institutu byla napjatá po červnovém odvolání jeho ředitele Vladimíra Maříka. Z čela institutu ho sesadil rektor ČVUT Vojtěch Petráček s odůvodněním, že Mařík nepřispívá k vzájemné spolupráci fakult a ústavů ČVUT. Mařík a jeho příznivci označili odvolání za odplatu za Maříkova nelichotivá slova vůči škole, která zazněla v dokumentu České televize. Proti Maříkovu odvolání protestovali zaměstnanci institutu. Kritizoval ho i Babiš, který vyjádřil naději, že rektor ČVUT své rozhodnutí změní.

Mezi další témata schůzky s prezidentem patřil kanál Dunaj-Odra-Labe, jehož stavbu Zeman dlouhodobě prosazuje, nebo chystané oslavy ke 100 letům od vzniku Československa, dodal Babiš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám