Hlavní obsah

Opravený pražský orloj se opět rozběhl, oživil jej videomapping

– Praha • Aktualizováno

Orloj na věži pražské Staroměstské radnice, který byl od letošního ledna mimo provoz kvůli kompletní rekonstrukci, se v pátek opět rozběhl. Dvanáct apoštolů dostalo v restaurátorských dílnách novou povrchovou úpravu. Po setmění pak fasádu orloje oživil videomapping.

BEZ KOMENTÁŘE: Videomaping na pražském orlojiVideo: Novinky

 
Článek

Apoštolové se objevili v nových okénkách ze modré skleněné vitráže. Před rekonstrukcí byla na orloji plechová okna ze 70. let minulého století. Nyní tak dostal orloj původní podobu, včetně soumraku na astrolábu.

Záznam: Po rekonstrukci se znovu spustil staroměstský orloj v PrazeVideo: ČTK

Letošní rekonstrukce, která probíhala od ledna, si vůbec poprvé vyžádala kompletní demontáž. Mechanika získala podobu z 60. let 19. století, kdy orloj poháněla konopná lana navíjená na dřevěné lanové bubny. V roce 1948 totiž tento pohon nahradil moderní poháněný elektřinou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Apoštolové na pražském orloji po generální rekonstrukci.

Během rekonstrukce měli návštěvníci Prahy v místě orloje na Staroměstské radnici možnost sledovat alespoň orloj virtuální, kdy speciální softwarová aplikace zrcadlila na obří obrazovce funkci originálního orloje včetně pohybu jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Orloj na pražské Staroměstské radnici spustili po rekonstrukci 28. září.

Na orloj se vrátí původní skleněné vitráže Video: Novinky

Věž Staroměstské radnice, vysokou téměř 70 metrů, opravují řemeslníci od jara minulého roku. Cílem je přiblížit se původní podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražský orloj se znovu rozběhne v pátek

Orloj na věži Staroměstské radnice, který byl od letošního ledna mimo provoz kvůli kompletní rekonstrukci, můžou lidé znovu obdivovat na sv. Václava. Poprvé po...

Výběr článků

Načítám