Hlavní obsah

Medaile Senátu dostali rektor Zima, skifař Synek či učitelka, která zachránila děti

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, skifař a olympijský vítěz Ondřej Synek nebo hudebník Vladimír Mišík patřili mezi 21 osobností, které dnes obdržely pamětní medaile Senátu. Předal jim je předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Medaile byly udělovány už posedmé při příležitosti Dne české státnosti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Učitelka v mateřské škole Darina Nešporová v polovině loňského roku zachránila čtyři děti před srážkou s automobilem a sama při tom byla zraněna

Článek

Ocenění dostala rovněž učitelka Darina Nešporová z mateřské školy v Jívové u Olomouce, která loni v červnu zachránila čtyři děti při automobilové havárii. Vyznamenat se ji rozhodl také prezident Miloš Zeman. Za podobný čin získala senátní medaili rovněž trenérka veslařů Martina Součková, která letos v červnu ve Vltavě pomohla zachránit dva topící se hledače takzvaných kešek.

Mezi oceněné tradičně patřila řada vědců, kteří medaile získali za dlouhodobou činnost, často i celoživotní přínos v určitém oboru. Štěch v letošním roce oslav 100. výročí založení Československa vyzdvihl zásluhy těch, kteří prožili bezmála celou tuto dobu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) převzal medaili z rukou předsedy Senátu Milana Štěcha

"Zejména jim zvláštní poděkování za to, že se mimo své profese věnovali či dosud věnují také předávání svých celoživotních zkušeností nastupujícím generacím, a přenesli tak své životní příběhy a moudrost do budoucnosti. Žádná byť sebelepší učebnice se nemůže nikdy vyrovnat bezprostřednímu svědectví pamětníka," řekl předseda horní komory.

Platilo to mimo jiné pro předsedu historické skupiny 17. listopadu 1939 Vojmíra Srdečného, který byl po nacistické perzekuci vysokoškoláků deportován do koncentračního tábora. Po válce se stal jedním z průkopníků sportu tělesně postižených.

Ze sportovců byl vedle olympijského vítěze Synka oceněn také jeden z nejvýznačnější československých basketbalistů Ivo Mrázek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Významná osobnost českého skautingu a aktivní účastník odboje za druhé světové války Otakar Randák přebírá mediali.

K vyznamenaným patřil kněz a profesor filozofie Ludvík Armbruster, někdejší děkan teologické fakulty Karlovy univerzity, kterého v 50. letech komunistický režim vyhostil z vlasti. Podobný osud měli také sociolog, historik a někdejší předseda exilové sociální demokracie Karel Hrubý, profesor medicíny Josef P. Skála nebo profesor antropologie Leopold Pospíšil, kterého s dalším oceněným, skautem a odbojářem Otakarem Randákem spojovala účast v pochodu studentů na Hrad v roce 1948.

Medaili obdrželi bývalý letecký instruktor Alojz Mutňanský, který se po roce 1948 podílel na výcviku izraelských pilotů, redaktor nakladatelství Vyšehrad a bývalý vězeň komunismu Jaroslav Vrbenský. Ocenění získala také autorka metodiky splývavého čtení Sfumato Mária Navrátilová a sbormistr Pěveckého sboru jihočeských učitelek Theodor Pártl.

K oceněným patřili profesor fyziky Martin Černohorský, zakladatel dějepisné soutěže gymnázií Miroslav Stulák, historik architektury Vladimír Šlapeta a profesor technické kybernetiky a expert na vzdělávání seniorů Petr Vavřín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám