Hlavní obsah

V Beskydech vyhlásili tetřeví oblast, kromě Šumavy tito ptáci už jinde nežijí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území deseti kilometrů čtverečních vyhlásily Lesy ČR ve čtvrtek společně s CHKO Beskydy novou tetřeví oblast. Znamená to, že území od Velkého Polomu až po Mionší se stane klidovým rajónem s jiným režimem hospodaření. Výsledkem by mělo být založení a udržení nové populace téměř vyhynulého tetřeva, který v ČR žije jen na Šumavě.

Tetřev hlušec v BeskydechVideo: Lesy ČR

 
Článek

O návrat tetřeva do Beskyd, kde se těmto ptákům ještě před půl stoletím dobře dařilo, usilují lesníci už několik let. Vybudovali zde dokonce specializovanou odchovnu i aklimatizační voliéru, kde se ptáci zdržují před vypuštěním do přírody. Zatímco v minulém roce do přírody vypustili prvních pět tetřevů, v průběhu letošního září to bylo dalších osm kohoutů a osm slepic. Další dva tetřeví kohouti budou následovat v říjnu.

Pozorování prostřednictvím tzv. fotopastí přitom ukázalo, že loni vypuštění tetřevi přežili. „Máme patnáct ověřených pozorování ptáků nebo jejich pobytových znaků, poslední z letošního května. V přírodě tedy přežili, a to je pro náš chov i postup při vypouštění důležitá zpráva,“ uvedl lesní správce Tomáš Peka z Lesů ČR. Dalších šestnáct tetřevů, kteří od jara pobývali ve vypouštěcí voliéře uprostřed lesů, bylo vypuštěno v září.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tetřev hlušec v tetřevně nedaleko obce Krásná v Beskydech

Lesy ČR ve čtvrtek podepsaly smlouvu se Správou CHKO Beskydy, podle které je na území 983 hektarů vyhlášena tetřeví oblast, kde bude panovat jiný režim hospodaření, aby se mohli tetřevi přirozeným způsobem rozmnožovat. „Na tomto území bude od 1. prosince do 15. června klidový režim. Kromě nezbytných sezónních prací, jako je zalesňování nebo opravy oplocenek, se v lokalitě nebude běžně lesnicky hospodařit, tedy zejména těžit. Tetřevi potřebují v době toku klid,“ sdělil Tomáš Pospíšil z Lesů CR.

„Návrat tetřeva do Beskyd je velmi náročný cíl. Neobejde se beze změn ve zdejších lesích, počínaje výsadbami jedle, péčí o jeřáby, olše, břízy a lísky přes prořezávání mladých hustých smrčin s borůvčím až po ochranu nejcennějších starých porostů,“ doplnil ředitel Správy CHKO Beskydy František Jaskula.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tetřev hlušec v tetřevně nedaleko obce Krásná v Beskydech

Tetřev hlušec je mimořádně ohrožený a velmi plachý živočišný druh, který je velmi náročný na lesní biotop. Živí se hlavně borůvčím a jeřabinami. V devatenáctém století v Beskydech žily stovky tetřevů, v půlce minulého století už jen několik desítek.

Kromě Beskyd mají Lesy ČR ještě jednu odchovnu tetřevů v Mlynařovicích u Volar na Prachaticku, odkud vypouštějí na Šumavu ročně až tři desítky tetřevů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám