Hlavní obsah

KSČM, ANO a SPD chrání Ondráčka, jejich poslanci doporučili nevydat ho ke stíhání

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil Sněmovně nevydávat komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Trestní oznámení na Ondráčka podal textař, podnikatel a neúspěšný kandidát na prezidenta Michal Horáček kvůli tomu, že ho poslanec označil za veksláka a spolupracovníka StB. Horáček to považuje za pomluvu a požaduje pro Ondráčka trest.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Sněmovní mandátový a imunitní výbor jedná o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání

Článek

Pro to, aby Sněmovna Ondráčka nevydala, hlasovali poslanci hnutí ANO, KSČM, SPD a Marek Benda (ODS).

Stanovisko je pouze doporučující a dolní komora se jím řídit nemusí. Bývá však pravidlem, že plénum rozhoduje v souladu s výborem.

Usnesení výboru kritizovali někteří jeho členové. Podle nich je to špatný signál k lidem. „Já osobně jsem hlasoval pro vydání. Myslím si, že lidé mají plné zuby lží v politice a toho, jak se navzájem politici obviňují, v tomhle případě pravděpodobně nepravdivě. Lživá politická kampaň je věc, se kterou bychom měli něco dělat,” uvedl Jakub Michálek (Piráti).

Podobně to vidí šéf hnutí STAN Petr Gazdík. „Pro mě je důležité, aby poslanci nebyli nadlidi. Nemyslím si, že z hlediska vyšší politické kultury by se politici měli urážet a měla by je v tom chránit imunita,” míní Gazdík.

Říkáme, že jsou tady dvě kategorie lidí - ústavní činitelé a zbytek
Marek Výborný (KDU-ČSL)

Před poslance přišel v úterý vypovídat policejní vyšetřovatel, státní zástupce i sám Ondráček. Novinářům nic neřekl a sdílný prý nebyl ani na jednání výboru.

„Odkazoval, že tu informaci podá při řeči v Poslanecké sněmovně před všemi poslanci a případně před soudem,” popsal Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dodal, že imunita by se měla vztahovat pouze na projevy pronesené na půdě Poslanecké sněmovny. „Celé to nepovažuji za šťastný signál směrem k veřejnosti. Říkáme, že jsou tady dvě kategorie lidí - ústavní činitelé a zbytek, a že na ústavní činitele se vztahují jiná pravidla,” prohlásil Výborný.

Ondráček nařkl Horáčka ze spolupráce s StB v médiích. Horáček spolupráci popírá. Na svých stránkách zveřejnil spis, který na něj Stb vedla, jenž dokládá, že ke spolupráci nedošlo. Sněmovna by o Ondráčkově vydání měla rozhodnout na schůzi, která začne koncem října.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM) přichází na schůzi výboru.

Další ze členů výboru, Miroslav Kalousek (TOP 09), se už dříve nechal slyšet, že Horáček mohl žádat zadostiučinění v civilním procesu.

Ondráček budil kontroverze

Jméno Ondráčka naposledy vzbudilo kontroverze letos v březnu. Když stanul v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, po celé republice se konala řada demonstrací. Ondráček nakonec na funkci rezignoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček na jednání Poslanecké sněmovny

Před listopadem 1989 působil Ondráček v pohotovostním pluku Sboru národní bezpečnosti, který násilně zasahoval mimo jiné na demonstracích proti tehdejšímu komunistickému režimu. Vysloužil si za to přezdívku komunistická mlátička.

Reklama

Výběr článků

Načítám