Hlavní obsah

Do programu Dešťovka nalije stát dalších sto miliónů korun

Právo, Jindřich Ginter

Dotace ve výši až sto tisíc korun na zachytávání dešťové vody na jednu domácnost bude možné čerpat na celém území ČR, nejen v oblastech úředně vyhlášených jako suché. Stát do programu Dešťovka nalije dalších sto miliónů korun, uvedl v úterý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v rámci konference Voda 2018.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

„Vysychá celá Česká republika a deštěm sucho nekončí. Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961, zásoby podzemních vod ubývají, podobně je na tom i povrchová voda v řekách a přehradách,“ konstatoval Brabec.

Program odstartoval loni v květnu. Zatím je v procesu pět tisíc žádostí za dvě stě miliónů korun. Na nejnáročnější systémy recyklující vodu z domácnosti lze získat až 105 tisíc korun. Na nádrže na zalévání zahrady či využívání dešťovky ke splachování lze dostat od státu zpětně proplaceno až 55 tisíc korun.

I pro chatu, kde se žije

„Dotace budou pro celou ČR s účinností od 1. října. Nově bude možné ji získat i pro rekreační objekty. Základní podmínkou bude doložení, že tam lidé trvale žijí. Předloží například platby za odpad a energie či prohlášení z obce,“ dodal Brabec. Nebude nutná opětovná kolaudace objektu, že se zde žije celoročně.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana žádat půjde bez front, přes aplikaci na stránkách fondu. „Je to rychlá administrace. Do třech týdnů bude žadatel vědět, zda byla žádost schválena,“ upřesnil Valdman. Využít lze i regionální pracoviště fondu.

Poté až bude vyčerpáno nové kolo Dešťovky, připravuje fond vyhodnocení, kolik vody se díky dešťovce ušetřilo.

Sud pod okap? Pardon, to ne

Podporuje se výstavba zadržovacích nádrží vybavených čerpadlem nebo domácí vodárnou. Jde o opatření k zadržování vody pro zálivku zahrady, i pro splachování, a v třetím systému se přečišťuje voda z koupelen a je poté využívána na WC.

„Na obyčejný sud pod okap dotace nejsou,“ řekl Valdman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám