Hlavní obsah

V soc. dem. se opět schyluje k boji o moc

Právo, Karolina Brodníčková

Jen co voliči za necelé dva týdny rozdají karty v komunálních a senátních volbách, pustí se do hry o křesla ve vedení své strany sociální demokraté. Ti mají na 20. října v Hradci Králové naplánované jednání ústředního výkonného výboru, který by měl hovořit i o návrhu prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly, aby si v březnu strana zvolila předsedu v přímé volbě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a místopředseda Jiří Zimola

Článek

Širší vedení strany také vyhodnotí volby, v nichž strana obhajuje 13 mandátů v Senátu a pozice na radnicích ve městech a obcích.

Spekuluje se, že pokud bude celostátně zisk menší než 5,8 procenta, které strana dostala v obecních volbách 2014, bude mít vedení strany problémy. Už nyní se ozývají hlasy volající po změně. Plzeňská ČSSD například nesouhlasí s kroky vedení v čele s předsedou Janem Hamáčkem, které stranu dovedly do vlády s hnutím ANO.

„ČSSD potřebuje obrodu nejenom svou, ale svých idejí a myšlenek z gruntu. Určitě bychom neměli tu rudnout, tu hnědnout. Kdo je pro tuto zásadní změnu vhodný, ukáže čas,“ napsal Právu plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Jenže nespokojený je i Zimola, ač sám sedí ve vedení na druhé nejvyšší židli. V rozhovoru pro sobotní Právo nevyloučil, že bude proti Hamáčkovi kandidovat na předsedu, pokud se mu podaří prosadit přímou volbu.

„Jan Hamáček je bezesporu schopný předseda, je dobrý lídr, jen je potřeba, abychom se my dva spolu snažili víc spolupracovat a nebyl tam prostor pro nejrůznější šíbry a další lidi, kteří se snaží Hamáčka obklopovat a řídit,“ řekl Právu Zimola.

„Na zasedání platformy Zachraňme ČSSD zní velmi silná nespokojenost se směřováním strany. Po volbách musíme téma vnitřního fungování rozhodně otevřít,“ uvedl s odkazem na páteční schůzi platformy. Dodal, že stranu by měl vést krizový management se širšími pravomocemi, než má předsednictvo či ústřední výkonný výbor.

Hamáček: Mně Zimola nic neřekl

Sám Hamáček přitom v reakci pro Právo naznačil, že neví, o jakých šíbrech Zimola mluví. „My spolu mluvíme pravidelně. Mně nic takového neřekl, možná by měl uvést konkrétní příklady,“ napsal v neděli Právu předseda ČSSD a ministr vnitra. Dodal, že taková vyjádření straně před volbami škodí.

Na dotaz, zda by souhlasil s přímou volbou předsedy v březnu, Hamáček dodal: „Já se věnuji komunálním a senátním volbám a podpoře našich kandidátů. Březnový sjezd neřeším.“

Místopředseda ČSSD Roman Onderka by se přímé volbě předsedy nebránil. „Bude to jedno z témat ÚVV,“ řekl Právu.

Někteří chlapci a dámy z ČSSD budou po volbách hrát, že za výsledek může vedení.
předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka

Žádných šíbrů kolem Hamáčka si však nevšiml. „Já jsem poměrně dost často na jednání Sněmovny nebo na jednání grémia a nějak jsem si nevšiml, že by kolem něho poletovali šíbři. Honza Hamáček je dost zkušený politik na to, aby byl sám sebou a nenechal se ovlivňovat,“ dodal.

Nespokojenost členů platformy se směrováním ČSSD nepochopil předseda klubu poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Já jsem z toho zaznamenal jedinou věc, a to, že někteří chlapci a dámy z ČSSD budou po volbách hrát, že za výsledek může vedení,“ poznamenal v České televizi.

Podle informací Práva se budou zástupci platformy Zachraňme ČSSD, která jednala v pátek v Jihlavě, snažit prosadit také reformu Lidového domu a jeho odborného zázemí. Nelíbí se jim, že výstupy z jednání odborných komisí ČSSD neměly dostatečnou váhu pro ministry za ČSSD.

Na schůzi platformy, kterou prezident Miloš Zeman ve svém dopise účastníkům označil za „výkonný motor“ změny uvnitř ČSSD, panovala nespokojenost se směrováním ČSSD. Platforma vyzvala k mobilizaci před podzimními volbami. „Každé jedno vybojované místo zastupitele obce či města i mandát senátora bude důležitým odrazovým můstkem k záchraně ČSSD odspodu,“ znělo jedno z usnesení.

Ministry za ČSSD platforma zase vyzvala k řešení problematiky sucha, budování dopravní infrastruktury a obecního bytového fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám