Hlavní obsah

Iniciativa za přijetí syrských dětí chce Babiše obejít

Právo, Novinky, Jan Martinek, aš

Pokud by premiér Andrej Babiš (ANO) nepodpořil projekt přijmout do ČR padesát syrských dětí z uprchlického tábora, existuje cesta, jak ho obejít. A to přes ministerstvo vnitra, řekli v pátek zástupci iniciativy Češi pomáhají, která přijímání uprchlíků dlouhodobě prosazuje.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře v Jordánsku.

Článek

„Existuje článek v Lisabonské smlouvě o tom, že lze přesidlovat lidi z jednoho členského státu do druhého. To by řešilo ministerstvo vnitra. Otázka je, jestli by Jan Hamáček projevil politickou odvahu a kvůli padesáti dětem riskoval pád vlády,“ řekl na páteční tiskové konferenci šéf iniciativy Jaroslav Miko.

Zástupci iniciativy rovněž uvedli, že chtějí hrát pouze občanskou roli a tlačit na vládu, aby byla se syrskými dětmi solidární. „Spustila se velká vlna solidarity, lidé se dobrovolně hlásí, že chtějí pomoci. Věříme, že na to premiér uslyší,“ řekl Miko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Iniciativa podpořila návrh europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), že by ČR měla přijmout zhruba padesát dětí bez doprovodu, které jsou momentálně v uprchlických táborech v Řecku a v Libanonu. Premiér Babiš to odmítá, se Šojdrovou bude ještě jednat.

Iniciativě Češi pomáhají se za poslední čtyři dny ozvalo e-mailem zhruba 250 lidí, kteří nabízejí pomoci. „Nenabízíme adopce nebo pěstounskou péči. Jen žádáme vládu, aby umožnila pomáhat,“  řekla zástupkyně iniciativy, lékařka Hana Pospíšilová.

Syrským sirotkům narozdíl od českých hrozí smrt

Iniciativa také popřela původní informace, že by existovalo padesát rodin připravených o děti pečovat. „To bylo nedorozumění. Lidé nabízejí různou formu pomoci, někteří jsou ochotni si děti vzít domů, jiní je chtějí třeba jen učit na kytaru. My ty rodiny rozhodně vybírat nebudeme,“ uvedla Pospíšilová. Osvojení dítěte je v ČR zdlouhavý proces, který probíhá na úrovni krajů, a rozhodují o něm soudy.

Syrské děti je rovněž v Česku nemožné adoptovat. Podle Mika by syrské děti strávily nějaký čas v ústavní péči, během té doby by probíhal proces výběru rodin. „Někteří lidé říkají, že bychom jednali na úkor českých sirotků. Proces přijetí syrských dětí by ale běžel v jiném právním režimu, protože jsou na rozdíl od českých v ohrožení života,“ řekl šéf iniciativy.

Hlavně malá děvčata

„Jde jen o to, udělat politické rozhodnutí, aby se ČR zavázala, že někoho přijmeme. Pak by se ustanovil expertní tým z dětských psychiatrů, kteří by děti v táborech vybírali,“ uvedl Miko. Přednost by podle něj dostaly co nejmladší děti a děvčata.

„Tvrdit, že padesát syrských dětí představuje bezpečnostní riziko, je naprosto absurdní. V Česku už minimálně tisícovka Syřanů žije, jen o nich nevíte,“ řekla na tiskové konferenci lékařka česko-syrského původu Samira Sibai.

Vyjádření syrské ambasády v ČR k otázce přijetí syrských sirotků
Rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí je věc českých úřadů, ale takováto iniciativa vysílá v podstatě symbolické gesto na nesprávném místě. Syrský zákon neumožňuje adopci sirotků do zahraničí. Řada českých aktivit k pomoci sirotčincům nebo uprchlíkům se uskutečnila ve formě podpory na území Sýrie, kde se nachází 100 tisíc sirotčinců a milión vnitřních uprchlíků. Proto pokud někdo má upřímně zájem o pomoc, tak správná cesta je pomoc na území Sýrie. Kromě organizací podporovaných státem, respektive ministerstvem sociálních věcí, jsou v zemi další dobročinné organizace, které pečují o sirotčince v Sýrii. Myslíme si, že by bylo dobré, aby se vytvářelo prostředí, které by umožnilo sirotkům a uprchlíkům vracet se na území Sýrie. A aby se evropské instituce podílely na obnově terorem zničené infrastruktury v Sýrii a lidé ze Sýrie nadále neměli zapotřebí zemi opouštět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám