Hlavní obsah

Potomci vyvlastněných Židů dostanou zpět činžák

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pětadvaceti letech soudních tahanic rozhodl plzeňský krajský soud, že město Mariánské Lázně má vrátit rodině Leitnerů činžovní dům v Klíčové ulici. Soud dospěl k takovému rozhodnutí přesto, že dům byl v roce 1946 konfiskován na základě dekretů prezidenta Beneše. Prolomení jejich platnosti vysvětlují soudy tím, že ještě předtím činžák zabavili Leitnerům v roce 1943, tedy v době okupace, němečtí nacisté.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dům, který má být vrácen původním majitelům

Článek

Leitnerovi podávali žalobu na začátku 90. let. Soudy nejdříve jejich nároky zamítly, ale Ústavní soud, na který se rodina obrátila v roce 2000, původní rozsudky zrušil.

Odůvodnil to mimo jiné tím, že konfiskační výměr podle dekretů prezidenta byl za těchto okolností aktem rasové perzekuce, který je v rozporu s listinou základních lidských práv.

Město se odvolává

Československý stát totiž ve skutečnosti nezabavoval nacistický majetek, ale majetek židovské rodiny, jež byla obětí nacismu.

„Restituci podle zákona lze v tomto případě pokládat za možnou, i když nebyl dodržen postup předepsaný dekretem prezidenta republiky, případně zákonem, neboť tyto předpisy se týkaly poválečných restitucí,“ uvádí se v rozsudku Ústavního soudu, který došel k závěru, že v projednávané věci došlo ze strany soudů k porušení práva stěžovatele na soudní ochranu.

Podle starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny (piráti) přišel vnuk původního majitele o navrácení činžovního domu požádat na radnici v roce 1993. Žadatelův dědeček zemřel při transportu do koncentračního tábora, zatímco zbytek přeživší rodiny se po válce usadil v Americe.

„Po poradě s právníky mu tehdejší starosta vysvětlil, že dům byl vyvlastněn na základě dekretů prezidenta republiky, takže není o čem jednat. Pan Leitner slušně poděkoval a odešel, ale nicméně to dal k soudu,“ popisoval Kalina.

Mariánské Lázně nyní podávají proti rozhodnutí soudu dovolání, ale to nemá podle Kaliny odkladný účinek pro vydání činžovního domu Leitnerovým. „Ještě počkáme na rozhodnutí odvolacího Nejvyššího soudu k dovolání, protože již jednou v podobné kauze rozhodoval a přisoudil nakonec žalující straně sedm desetin požadovaného majetku,“ uvedl starosta, podle něhož ale už od Leitnerů přišla část smluv k převodu činžáku.

Město už dům prodalo

Háček je v tom, že město již není vlastníkem nemovitosti, protože dům prodalo za 802 tisíc korun jedné z nájemnic. Ta jej dále prodala místní advokátní kanceláři Jirásek a Šup.

„Rozsudky obecných soudů považujeme za krajně nespravedlivé, když křivda, která se bezpochyby udála rodině Leitnerů, je napravována další křivdou na občanech České republiky a občanech města Mariánské Lázně,“ uvedla pro Právo advokátní kancelář. Podle advokátů při privatizaci domu nebyl nikdo ze strany města informován, že restituční spor není ještě ukončen.

„Do oprav a údržby domu jsme za dobu 15 let investovali více než pět miliónů korun a město nám nyní odmítá vrátit dobrovolně i kupní cenu, kterou za prodej nemovitosti inkasovalo,“ uvedli v prohlášení advokáti. Ti se prý marně snaží s městem i s Leitnerovými dohodnout na smíru několik let.

„Ta věc není tak jednoduchá, protože za tu dobu, kdy v domě působili, tak měli jednak příjmy z pronájmů, které tam byly, a navíc tam měli kanceláře, jejichž užívání je těžko vyčíslitelné. Nakonec skončíme u soudu,“ míní starosta, podle něhož si městské zastupitelstvo vyžádalo nezávislý právní posudek k navazujícímu sporu s advokátní kanceláří. Podle Kaliny se týká i úhrady nákladů na dosavadní soudní spory v objemu 107 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám