Hlavní obsah

Šojdrová se ozvala před volbami, smetl Zeman kauzu sirotků

Právo, tin

Prezident Miloš Zeman označil iniciativu europoslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové za přijmutí padesáti syrských dětí bez doprovodu do ČR za pouhou předvolební rétoriku. „Tento problém byl aktuální v roce 2012, a protože nebylo před volbami, tak na něj paní Šojdrová vůbec nereagovala.

Foto: Hirschberger Ralf, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Teď je před volbami, tak se ozvala,“ uvedl ve čtvrtek prezident v TV Barrandov. Česká republika by měla obětem občanské války v Sýrii spíš pomáhat na místě. „Snažme se působit, aby občanská válka skončila, aby ji nějaký blázen, islamista a podobně nerozdmýchával, posílejme jim zateplené stany, ať se tam mají děti dobře. Ale nesnažme se převážet tisíce kilometrů daleko do odlišného kulturního prostředí,“ řekl Zeman.

Sdělil také, že souhlasí s velvyslankyní v Sýrii Evou Filipi, která iniciativu Šojdrové zkritizovala. „Celý můj život je konflikt s lidmi, kteří v životě nic nedokázali a o to jsou hlasitější. Obávám se, že paní Šojdrová mezi ně patří,“ rýpl si do europoslankyně.

Zeman se vyjádřil i k zahraničně politickým tématům. Uvedl, že je solidární s Maďarskem, na které chce EU uvalit sankce. [celá zpráva]

Podle Zemana se Maďarsko brání zglajchšajtování. „To se netýká jen Maďarska, to se týká Polska, Slovenska a nakonec i ČR,“ řekl prezident.

Ohledně jmenování Tomáše Petříčka ministrem zahraničí se Zeman vyjádřil tajuplně. „Pokud mi premiér Babiš pana Petříčka navrhne, tak si s ním sednu, stejně jako s jiným kandidátem,“ řekl Zeman

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám