Hlavní obsah

Armáda chystá na 28. října největší přehlídku v novodobé historii země

Praha

K připomenutí 100. výročí vzniku samostatného Československa se v Praze 28. října uskuteční slavnostní vojenská přehlídka. Armáda si připomene svou historii i současnost. Po Evropské třídě bude pochodovat 2151 příslušníků bezpečnostních sborů a projede po ní i 236 kusů techniky. Armáda slibuje, že rozsahem bude akce výrazně větší než poslední přehlídka, která se uskutečnila před deseti lety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslední přehlídka se konala v roce 2008 na Evropské třídě

Článek

Přehlídku doprovodí třídenní představení historie armády na pražské Letné, přísaha vojáků a pietní akt na Vítkově, oznámil zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, který má organizaci přehlídky na starosti.

Poslední vojenské přehlídky se v Praze konaly v letech 2008 a 1985, připomněl Baloun s tím, že před deseti lety pochodovalo o asi 1000 lidí méně a bylo také o 100 kusů techniky méně.

Nejpočetnější zastoupení na přehlídce bude mít letos armáda, představí se ale také hasiči, policie, celní správa a pražská městská policie, všechny složky s sebou přivezou i svou techniku. Podle Opaty budou za armádu pochodovat především váleční veteráni, kteří prošli konflikty od Balkánu až po Asii. Podotkl, že účast pro ně bude vyznamenáním.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata připomněl, že legionáři stáli v roce 1918 u vzniku samostatného státu.

Tanky, letadla a uzavřené letiště

Přehlídku slavnostně zahájí ve 14:00 prezident Miloš Zeman. Poté nejprve proletí vojenská a policejní letadla a vrtulníky, následovat bude pochod vyčleněných jednotek a průjezd techniky. Vojáci předvedou přes 100 svých strojů, zbylé složky vždy kolem 20.

K vidění budou jak lehká vozidla, tak i těžká technika včetně tanků. Armádní pásová technika bude vybavena gumovými patkami, aby pásy neponičily vozovku, těžkou techniku například hasičů lidé uvidí na podvalnících. Přehlídku zakončí přelet armádních vrtulníků s dýmem v barvě trikolory. Kvůli přeletům bude asi na hodinu uzavřen vzdušný provoz nad mezinárodním letištěm v Ruzyni.

Symbolicky se přehlídky zúčastní i zástupci USA, Francie, Velké Británie a Itálie. Tedy zemí, které pomohly ke vzniku Československa. Slovensko pošle svou čestnou jednotku, vlajkonoše a leteckou techniku. Pokud počasí dovolí, vojáci vynesou historické prapory.

Baloun poznamenal, že délka pochodujících bude kilometr, kolona techniky bude měřit přes pět kilometrů. Přehlídka by měla skončit v 15:15.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám