Hlavní obsah

Poche se může vrátit do Bruselu, Petříčka akceptuji, prohlásil Babiš

Právo, Novinky, rsk, zpe
Aktualizováno

Nominaci ČSSD, která do funkce ministra zahraničí navrhla Tomáše Petříčka, premiér Andrej Babiš (ANO) respektuje. Problém je podle něj vyřešen. Europoslanec Miroslav Poche se může vrátit do Bruselu, uvedl předseda vlády. Poche v současnosti působí v Černínském paláci jako politický tajemník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Akceptuji to, že je to nominace ČSSD, chápu to tak, že problém je vyřešen. Pan Poche ministr nebude, svou misi splnil, takže se může vrátit do Bruselu a věnovat se Evropskému parlamentu a bojovat za zájmy ČR a V4. Tím je to vyřešeno,“ řekl Právu Babiš.

Poche Novinkám napsal, že neví, zda na ministerstvu zůstane. „Předpokládám, že se o tom pobavíme po jmenování nového ministra,” uvedl.

Babiš dodal, že se s Petříčkem setkal na pracovní cestě na Slovensko. Petříček v současnosti na ministerstvu působí jako náměstek. Ještě v létě pracoval jako Pocheho asistent.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Petříček

Možnost, že by Petříček fungoval v resortu jen jako prodloužená ruka europoslance, Babiš odmítl. „Bylo by nepřijatelné, abychom měli loutkového ministra. To jsou věci, které jsme zažili v minulosti, a to určitě nechceme,“ řekl.

Hamáček: Není to naše vina, ale vyřešili jsme to

Šéf ČSSD a dosavadní ministr zahraničí Jan Hamáček oznámil svého nástupce v úterý. „Odeslal jsem panu premiérovi dopis, ve kterém jsem ho požádal, aby navrhl prezidentovi republiky, aby jmenoval ministrem zahraničí doktora Tomáše Petříčka,“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Zopakoval, že sociální demokracie situaci ohledně ministerstva zahraničí nezavinila. „Nebyla respektována naše nominace, sliboval jsem, že tu situaci vyřeším, řešení jsme nalezli teď,“ zdůraznil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miroslav Poche je nyní tajemníkem na ministerstvu zahraničí, podle premiéra Andreje Babiše se může vrátit do Bruselu.

Dříve se spekulovalo o tom, že by se ministrem zahraničí mohl stát náměstek ministra obrany a lídr ČSSD v Praze Jakub Landovský.

Výběr článků

Načítám