Hlavní obsah

Dávky v hmotné nouzi se budou částečně opět vyplácet v hotovosti

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která upravuje výplatu dávky na živobytí v poukázkách. Nově by některé skupiny osob dostávaly dávku opět pouze v penězích.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

Debata se vedla zejména o tom, jak široká má být skupina osob z řad příjemců dávky na živobytí, která bude mít nárok na její výplatu formou finanční hotovosti.

Zatímco ČSSD a lidovci prosazovali výplatu dávky formou poukázek zcela zrušit, další pozměňovací návrhy vyjímaly z této povinnosti některé skupiny osob.

K výplatě části dávek formou poukázek, které opravňují držitele k nákupu zboží v určité hodnotě, stát přistoupil kvůli zneužívání dávek ze strany některých příjemců za alkohol a cigarety. Zákon stanoví, že ve formě poukázek může být vyplaceno 35 až 65 procent dávky a lze za ně pořídit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy.

Nově by již poukázky neměli dostávat lidé, jejichž dávka nepřesahuje 500 korun, lidé kteří jsou dlouhodobě hospitalizováni ve zdravotnickém zařízení či v zařízení sociální péče, ani lidé, jimž byla soudem omezena svéprávnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám