Hlavní obsah

Hamáček zrušil Krnáčové souhlas s rozhodnutím odvolat ředitelku magistrátu

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zrušil odvolání ředitelky pražského magistrátu Martiny Děvěrové. Informoval o tom ve středu server Neovlivní. Ředitelka byla začátkem července odvolána končící primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) kvůli tomu, že podle ní dostatečně aktivně neřešila problémy kolem udělování dotací do sportu, kvůli čemuž byla na magistrátu policie. Podle Krnáčové ale odvolání platí.

Foto: Praha.eu

Martina Děvěrová

Článek

„Pro nás zůstává paní Děvěrová odvolaná. Pan ministr zrušil zpětně souhlas, nikoliv odvolání jako takové. Těch pochybení ve vedení úřadu bylo dost a já nehodlám tolerovat, aby na magistrát chodili vyšetřovatelé několikrát do roka, protože se problémy neřeší,” sdělila Novinkám Krnáčová.

Ředitelku Děvěrovou primátorka odvolala 3. července. K tomu musela mít souhlas ministra vnitra, kterým byl tehdy Lubomír Metnar za ANO (dnes ministr obrany). V Metnarově souhlasu byla údajně zjevná pochybení.

„Ministr vnitra konstatuje, že ve věci shledal jak zjevná pochybení v průběhu vedení celého správního řízení, tak v samotné formě a obsahu napadeného souhlasu," stojí podle serveru Neovlivní v rozhodnutí s datem 29. srpna 2018.

Podle Krnáčové byl nutný souhlas ministra, který byl už jednou udělen, a pokud k nějakému pochybení došlo, tak na straně resortu vnitra.

Metnarův souhlas je neplatný, nebylo správní řízení

Podle informací z ministerstva vnitra byl souhlas s odvoláním udělený předchozím ministrem Metnarem zrušen. Důvodem bylo podle náměstka ministerstva vnitra Petra Mlsny to, že neproběhlo standardní správní řízení. Ředitelka Děvěrová podala proti rozhodnutí primátorky rozklad a ten posuzovalo už nové vedení ministerstva v čele s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

„Byl porušen zákon a souhlas byl neplatný,” vysvětlil Novinkám Mlsna. To tudíž znamená, že by nemělo být platné ani odvolání, které na základě souhlasu ministra vykonává primátorka, a ředitelka Děvěrová by stále měla být ve vedení magistrátu.

To ale Krnáčová vylučuje. Podle ní pochybilo ministerstvo. „Pokud teď ministerstvo napadá svůj vlastní interní proces a ruší zpětně souhlas, který udělilo, tak to si musí vyřešit samo. Na platnost odvolání to ale logicky, a ani podle stanoviska právníků, nemůže mít vliv,” dodala Krnáčová.

Děvěrová se v této situaci může také obrátit na soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám