Hlavní obsah

TOP 09: Volby budou referendem o Babišovi a komunistech

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Horkou část kampaně ve čtvrtek odstartovala i TOP 09 v Písecké bráně na Praze 6. Předseda strany a lídr do pražského magistrátu Jiří Pospíšil i např. čestný předseda Karel Schwarzenberg považují říjnové volby za důležité, protože ukážou, zda se lidé smířili s vládou Andreje Babiše podporovaného komunisty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Strana TOP 09 zahájila v Praze horkou fázi kampaně pro komunální a senátní volby.

Článek

Pospíšil apeloval, aby lidé přišli k volebním urnám. „Pokud přijdou demokraté volit, tak by letošní volby mohly být bodem zlomu, kdy přijdou oligarchové o moc,“ řekl Pospíšil. Dodal, že díky Babišovi vliv komunistů narůstá např. i na zahraniční politiku. A proto hlavní heslo, s kterým objíždí republiku, je: „Přijďte volit, nebo pomáháte komunistům.“

Bude to první zkouška, jestli lidé souhlasí s pozvolnou změnou v autokracii
Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg soudí, že by volby mohly ukázat, jestli lidi chtějí změnu i v centrální politice. „Bude to první zkouška, jestli lidé souhlasí s pozvolnou změnou v autokracii, nebo ne,“ řekl.

Podle něj bude důležité, zda uspějí v Praze. „Praha je zakrněná, povolují se nesmyslné projekty, ale potřebná výstavba stojí,“ podotkl. Očekává, že nejvíce se budou přetahovat o voliče s piráty. „Lidé jsou možná nadšení z Pirátů, ale přitom je to normální převlečená levicová strana, na což ukazuje, že podporují zdanění církevních restitucí,“ řekl Schwarzenberg s poukazem na to, že komunistický návrh podpořil v ústavně-právním výboru Sněmovny místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Schwarzenberg je eso, Kalousek sedma

Strana si k volbám nechala vytisknou hrací karty na prší. Schwarzenberg je eso, na sedmičce je Miroslav Kalousek a nápis: Za všechno může Kalousek. Další barvy představují karikovaní Piráti, komunisté a ANO, které má ve znaku koblihu.

TOP 09 v řadě měst, stejně jako v Praze, kandiduje v koalici. Podle Pospíšila to není poraženectví, ale jediný způsob, jak se dostat ANO, komunistům nebo SPD na kobylku. Například lídrem koalice se zelenými a lidovci ve Vrchlabí je Lukáš Teplý. Podle něj na stejném nebo podobném půdorysu vznikly koalice v řadě měst na severu Čech, např. v Jičíně, v Trutnově nebo ve Dvoře Králové.

„Důvod je vždy podobný, protože místní politici jsou už unavení a umí lít peníze už jen do velkých projektů a betonu, a nemají na nic jiného už energii, jakou přinášíme my,“ uvedl Teplý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám