Hlavní obsah

V Česku je letos první případ západonilské horečky

Ostrava
Aktualizováno

V České republice se objevil po letech první případ onemocnění západonilskou horečkou, potvrdil ve čtvrtek Zdravotní ústav v Ostravě. Podle informací Práva si nemoc přivezl český občan z dovolené v Řecku.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Leží v Praze, ve střešovické nemocnici. Ostravský zdravotní ústav tento případ řeší, protože jsme jediné zařízení v Česku, které je schopno tyto viry analyzovat,“ řekl Právu Michal Pistolas ze Zdravotního ústavu Ostrava.

Že se jedná o západonilskou horečku, již ostravský zdravotní ústav ví jistě, jelikož jim z Prahy poslali vzorek. Pozitivní výsledek byl potvrzen z několika testů.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená Právu sdělila, že se jedná o raritní záležitost, ale že již tři případy západonilské horečky se v Česku v minulých letech objevily.

„Vždy si nemoc lidé přivezli k nám ze zahraničí. Jeden si západonilskou horečku přivezl z Ameriky, druhý z Kypru a třetí z Itálie. Poslední případ byl v roce 2013,“ upřesnila Zelená.

Smrt hrozí u rizikových pacientů

„Lidské případy západonilské horečky jsou tedy registrovány čím dál blíž k hranicím Česka. Poslední srpnový týden přinesl 24 úmrtí, z toho sedm v Itálii, po šesti v Rumunsku a Srbsku a pět v Řecku,“ sdělil Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Jen za minulý týden se nemoc v rámci EU objevila v pěti nových oblastech, ve třech v Itálii a dále v Slovinsku a v sousedním Rakousku. Nedaleké Maďarsko nahlásilo od začátku roku 2018 už téměř stovku případů nákazy.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Projevuje se podobně jako jiné virózy. Dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem může virus způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Účinný lék ani vakcína zatím neexistuje.

Tato původně africká virová nákaza objevená v roce 1937 v Ugandě přenášená komáry se již endemizovala od konce 90. let na většině území USA, kde se původce dostal cestou migrujících ptáků a následně jej roznášela domácí populace ptáků a komárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám