Hlavní obsah

Zelení by v Praze přijali tisíce uprchlíků

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha je jedním z nejbohatších regionů v Evropě a může přijmout tisíce uprchlíků. S takovým názorem jdou do říjnových komunálních voleb Zelení. Uprchlíci by podle nich také mohli pomoci s nedostatkem pracovních sil.

Foto: Facebook Matěj Michalk Žaloudek

Kandidát Zelených v pražských komunálních volbách Matěj Michalk Žaloudek.

Článek

Pětka na pražské kandidátce Matěj Michalk Žaloudek řekl MF Dnes, že Praha by mohla ubytovat až pět tisíc uprchlíků. „Praha má milión dvě stě tisíc obyvatel, pět tisíc je jen kapka v moři,“ potvrdil Novinkám Michalk Žaloudek.

„V programu to explicitně nenajdete. Ale v rámci našeho dlouhodobého programu o tom mluvíme. Měli bychom se k tomu hlásit stejně jako zelené strany v západní Evropě,“ dodal.

„Praha má tisíce problémů, ale stále je jedním z nejbohatších regionů v Evropě. Praha je město moderní, liberální a světové a já chci, aby taková zůstala,“ napsal k tomu Michalk Žaloudek na Facebook.

S jeho názorem souhlasí i kandidát Zelených na post primátora Ondřej Mirovský. „Jsem předsedou komise pro integraci cizinců do Prahy a vím, že se Praha vždy uměla o cizince postarat a musí to umět i do budoucna,” sdělil Novinkám Mirovský.

Michalk Žaloudek zdůraznil, že se nechce smířit s tím, jakou ostudu podle něj dělají České republice prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. „Odmítnout pomoc paušálně všem lidem na útěku před válkou nebo extrémní chudobou je zoufale špatná zahraniční politika,“ míní.

Podle něj se jedná o akt nelidskosti a dětinské sobeckosti, který vede k tomu, že se Českem v Evropě pohrdá. „Babišova politika navíc naši zemi stojí miliardy ročně, protože české firmy mají rekordní nedostatek pracovních sil,“ podotkl Michalk Žaloudek. Právě uprchlíci by podle něj mohli pomoci s nedostatkem pracovní síly.

Postoj prezidenta a premiéra vadí i Mirovskému. „Osobně mě štve, když odmítají jakoukoliv solidaritu s jinými městy a zeměmi Evropy. Dodám, že hlavními tématy naší kampaně je příprava na změny klimatu, dostupné bydlení a kvalitní veřejná doprava,” podotkl Mirovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám