Hlavní obsah

Na Moravu a východ Čech se přihnaly silné bouřky

• Aktualizováno

Na Moravu a do východních Čech se v neděli přihnaly silné bouřky, které s sebou mohou přinést přívalové srážky. Před bouřkami varovali meteorologové. Déšť bude slábnout až během pondělí. Napršet může mezi 30 až 50 milimetrů.

Foto: radar.bourky.cz

Radarová data, stav k 18:45

Článek

Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže nad severní Itálií. Ta s sebou nese silné bouřky, které mohou způsobit komplikace především v Pardubickém kraji, na Vysočině, ve Zlínském, Olomouckém, jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Objevit by se mohly i v některých oblastech Středočeského kraje, například na Kutnohorsku, Benešovsku či Kolínsku. Výstraha platí od nedělních 13.00 až do pondělí do 03.00.

Vydatné srážky budou trápit především jižní Čechy, ale i Moravu, kde budou řádit bouřky doprovázené přívalovými dešti. Meteorologové varovali před vydatným deštěm v Plzeňském a Jihočeském kraji, bouřky s přívalovými dešti hrozí na Vysočině, v Jihomoravském a Zlínském kraji. Situace by se měla uklidnit až v pondělí večer.

V jižní polovině Česka přitom už za posledních 36 hodin napršelo podle meteorologů v průměru deset až 60 milimetrů srážek na metr čtvereční.

Meteorologové varují, že při přívalových srážkách může docházet k rychlému odtoku vody z krajiny a menší toky mohou dosáhnout prvního povodňového stupně. „V pondělí očekáváme nejvydatnější srážky v oblasti jižních Čech, na menších tocích v nasyceném povodí Horní Vltavy může nastat první povodňový stupeň,“ píší meteorologové ve svém varování.

Reklama

Výběr článků

Načítám