Hlavní obsah

Hamáček chystá rošádu na MZV: Pocheho má nahradit Landovský

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo definitivně usedne do křesla ministra zahraničí? Podle informací Práva se rýsuje řešení: Jan Hamáček (ČSSD), který sedí na dvou ministerských židlích, rezignuje na funkci šéfa české diplomacie. Nahradit by ho mohl soc. dem. Jakub Landovský, který je náměstkem na ministerstvu obrany. Ten by tak vystřídal dosavadního nominanta soc. dem. na šéfa Černínu, europoslance a politického tajemníka resortu Miroslava Pocheho

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Landovský

Článek

Změna nominace ale bude záviset na rozhodnutí předsednictva ČSSD, které se sejde v pátek. Toto širší vedení partaje je ovšem rozdělené. Poche přes prezidenta Miloše Zemana v žádném případě neprojde. Jméno Landovského, který je volebním lídrem ČSSD v Praze, se objevuje mezi klíčovými figurami strany stále častěji.

V případě nominace by hladce prošel přes Zemana, který se nechal při setkání s ním na bruselském summitu NATO v polovině července slyšet, že „někteří náměstci jsou skvělými budoucími ministry“. Landovský byl sice nasazen jako jednička ČSSD v Praze pro říjnové volby do magistrátu, ale je zřejmé, že soc. dem. příliš šancí na obsazení funkce pražského primátora nemá.

Landovského jméno zaznělo už dřív, ale převládl názor, že by nejdřív měl projít křtem komunální politiky, než dostane šanci postoupit výš. „Nikdo mě ne­oslovil, soustředím se na Prahu,“ řekl v pátek Právu Landovský.

Syn slavného herce na ministerstvu zahraničí už působil v roli asistenta zvláštního zpravodaje pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera st. a následně asistenta velvyslance se zvláštním posláním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche.

„Přál bych si, abychom problém příští týden vyřešili, škodí nám to každý den,“ řekl Právu první místopředseda soc. dem. Jiří Zimola s tím, že kvůli neochotě prezidenta jmenovat Pocheho by strana měla nominovat jiného kandidáta. Zimola nicméně připouští, že širší vedení strany je natolik rozdělené, že jistota není.

Obdobně mluví i místopředseda Jaroslav Foldyna. „Jsem přesvědčen, že souboj s prezidentem nás jen poškozuje, takže nezbývá než Pocheho stáhnout,“ řekl Právu. Nechuť ze souboje s prezidentem zní i z členské základny. Podle dalšího z místopředsedů, Romana Onderky, se o věci bude mluvit jak na politickém grémiu, tak na předsednictvu příští týden, nicméně výsledek je nejistý. „Ale snad se rozsvítí slunce nad personáliemi,“ poznamenal.

Jasný názor zastává místopředseda ČSSD Martin Netolický. „Soc. dem. nominaci provedla a prezident by měl konat v souladu s Ústavou, tedy jmenovat ministra, kterého mu navrhl premiér,“ řekl Právu. Dodal, že nejde o spor kolem Pocheho, ale o ústavní spor, kdy by premiér měl podat kompetenční žalobu na prezidenta.

Babiš a Zeman opět v Lánech

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale takové řešení odmítá, za což sklidil kritiku nejen od opozice, ale také od části soc. dem. Premiér preferuje dohodu s prezidentem, na které by se měl podílet Hamáček. „Názor pana prezidenta se nemění a nezmění, neustoupí,“ odpověděl hradní mluvčí Jiří Ovčáček na otázku Práva, zda v případě setrvání soc. dem. na nominaci Pocheho změní Zeman názor.

Zeman a Babiš budou mít možnost problém detailně probrat už v pondělí při společném obědě v Lánech. Pravidelná setkání s premiérem se mají podle Ovčáčka konat každý měsíc.

Nejvyšší ústavní činitele, včetně šéfa české diplomacie, ještě čeká společné jednání o zahraniční politice 12. září na Hradě. Jde o pravidelné setkání, které se koná zhruba každý čtvrtrok. Politické špičky při něm koordinují kroky v zahraniční politice. Hamáček by se měl jednání účastnit bez ohledu na svou případnou rezignaci, neboť do jmenování nového ministra Ústava předpokládá jeho pověření řízením úřadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Šéf soc. dem. tento týden popřel spekulace, že by pustil funkci ministra vnitra a zůstal v čele diplomacie. „Já jsem řekl, že to vyřešíme přes prázdniny, tak nám dejte čas do konce prázdnin,“ odpověděl novinářům na dotaz, jak dlouho chce vést oba resorty – vnitro i zahraničí. Potvrdil, že jistý plán řešení situace už v hlavě má. „Ale budu to řešit se svými partnery a určitě to nebudu řešit přes média,“ dodal.

Mnozí členové soc. dem. připouštějí, že Hamáček není ve snadné situaci kvůli neochotě Pocheho dobrovolně pustit z nominace. Poche se podle nich cítí silný v kramflecích i díky tomu, že zajistil Hamáčkovi podporu pražské organizace strany při rozhodování, zda má soc. dem. vstoupit do vlády s ANO.

V srpnovém rozhovoru pro Právo europoslanec, který zastává funkci politického tajemníka Hamáčka na ministerstvu zahraničí, na otázku, zda neuvažuje, že by couvl, odpověděl: „Neuvažuji, a to především proto, že důvody, které v květnu a červnu zaznívaly, byly dost zástupné a vágní, a zároveň je pro mě jako demokratického, evropsky a liberálně smýšlejícího člověka velmi složité si představit, že bych ustoupil tlaku předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.“

Narážel tím na stanovisko komunistů, kteří se proti Pochemu veřejně postavili kvůli jeho postoji k migraci.

Anketa

Byl by podle vás Jakub Landovský vhodným ministrem zahraničí?
Ano
14,1 %
Ne
11,7 %
Nevím, neznám ho
74,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1775 čtenářů.

Reklama

Související články

Hlasy na obranu Pocheho už slábnou

Kategorických prohlášení, že Miroslav Poche musí zůstat jediným kandidátem ČSSD na post šéfa diplomacie, uvnitř strany ubývá. Členové vedení soc. dem. míní, že...

Výběr článků

Načítám