Hlavní obsah

Po stopách majetku H-Systemu: Zastavené pozemky a prázdné účty

Právo, Matěj Říha, Radim Vaculík

Odsouzený zakladatel H-Systemu Petr Smetka tvrdí, že zkrachovalá firma měla před dvaceti lety ve svém majetku nebo na základě předkupních smluv pozemky za čtyři miliardy korun. Tedy dostatek peněz na to, aby vyplatila více než tisícovku klientů, kteří v jeho projektu utopili mnohdy celoživotní úspory. Místo toho však jeho oběti dostaly zpátky maximálně desítky tisíc korun. Prý proto, že správce konkurzu rozprodal majetek výrazně pod cenou.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu (archivní snímek)

Článek

Kde je tedy pravda? Existuje odborný posudek, který jasně konstatoval, že H-System měl v době krachu, tedy v roce 1998, k dispozici majetek za zhruba 359 miliónů korun, což byla cena pozemků, které vlastnil.

S tímto posudkem pracoval pražský městský soud, který v roce 2004 Smetku poslal na 12 let do vězení. Právo více než šestisetstránkový rozsudek analyzovalo.

H-System měl k dispozici přes kolem 1,5 miliardy korun na rozjezd projektu, v němž lidem sliboval levné bydlení. Tuto částku tvořily vklady podvedených klientů a úvěry od bank.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domy v Horoměřicích, které si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí

Peníze však mizely na účtech spřízněných firem. Smetka je pumpoval také do dalších projektů, jako byla loterijní společnost, burza s cennými papíry nebo vlastní banka. Policie nakonec nikdy nezjistila, kde gigantická částka skončila.

Po vyhlášení konkurzu zbyly v H-Systemu v podstatě prázdné účty a pozemky. H-System vlastnil půdu v Horoměřicích, Statenicích, Lichocevsi a Velkých Přílepech, tedy v obcích kolem Prahy, což jsou místa, kde měli bydlet podvedení klienti.

Další pozemky pak byly v Kamýku, Noutonicích nebo pražské Libni a Troji. Problém je však v tom, že velké množství pozemků sloužilo jako zástava za poskytnutí stamiliónových úvěrů. Tyto pozemky zároveň byly protiprávně pronajaty Stavebnímu bytovému družstvu Svatopluk, za což byl kromě Smetky odsouzen k podmíněnému trestu také někdejší předseda sdružení nájemníků a člen představenstva H-Systemu Ivan Král.

Smetka protestuje

Smetka se před soudem i nyní po odpykání trestu hájí tím, že H-System měl miliardový majetek. „Kdyby s tím pracovala průměrná realitní společnost, dal se ten majetek tehdy prodat v kompletních balíčcích a celých projektech za odhadem čtyři miliardy korun,“ řekl Právu Smetka.

Kromě Horoměřic, o kterých v současnosti jedná konkurzní správce Josef Monsport s bytovým družstvem Svatopluk, byly ostatní pozemky již rozprodány. Podle Smetkova mínění výrazně pod cenou, což ale Monsport zásadně odmítá.

Smetka si nejvíc cenil pozemků v obci Lichoceves u Prahy, které se podle něj daly přes realitku prodat za 1,5 miliardy korun.

Monsport tyto pozemky o výměře 843 tisíc metrů čtverečních prodal za 17 miliónů korun, protože podle něj šlo o ornou půdu, a nikoli o stavební parcely. Smetkovi se nelíbil ani prodej pozemku v pražských Bohnicích, který už byl údajně připraven ke stavbě včetně všech povolení i základních výkopů.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Monsport

Správce ho nakonec prodal za 70 miliónů korun developerské firmě FINEP, která tam následně postavila 1100 bytů. Stejný developer od Monsporta získal i pozemky v pražské Velké Chuchli, na kterých následně byly postaveny luxusní vily.

Podle Smetkova odhadu se však dal projekt v Bohnicích jako jeden balíček prodat za 200 miliónů korun, o což prý měli v minulosti někteří investoři za tuto cenu zájem.

O pozemcích ve Velké Chuchli tvrdí, že se daly zpeněžit alespoň za čtvrt miliardy korun. Výhrady má také k dalším pozemkům, které konkurzní správce prodal.

Sám Monsport se nechtěl podrobněji k Smetkovým tvrzením vyjadřovat s tím, že už tak v posledních patnácti letech učinil mnohokrát. Před tím, než pozemky prodal, musel záměr schválit konkurzní soud a věřitelský výbor.

Správce chyby odmítá

Navíc jeho postup při prodeji pozemků na základě trestních oznámení hned několikrát prověřovala policie. „A opakovaně se to pravomocně odkládalo,“ poznamenal Monsport.

Právník je přesvědčen, že se jej někteří snaží pošpinit ve chvíli, kdy se snaží najít kompromis se sdružením Svatopluk ohledně šedesáti bytů v domech v Horoměřicích.

Za pozemky a bytové domy požaduje Monsport 140 miliónů korun bez jejich zhodnocení, které podle jeho odhadu činí dalších 90 miliónů korun.

Za údajné „pošpinění“ jsou konkurzní správci také připraveni podat trestní oznámení.

Jak oznámili, mělo by mířit na senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), ale zřejmě i na Smetku a na zástupce Stavebního bytového družstva Svatopluk Martina Junka a Ivana Krále.

Reklama

Výběr článků

Načítám