Hlavní obsah

Na první misi přišel o život. Lidé se v Plzni rozloučili s Patrikem Štěpánkem

• Aktualizováno
Právo, pab

V armádě byl teprve tři roky. V polovině dubna odjel čtyřiadvacetiletý Patrik Štěpánek z Mokroušů na Plzeňsku na svoji první vojenskou misi do Afghánistánu. Už se nevrátil. Byl nejmladším z trojice z českých vojáků, které 5. srpna zabil daleko od domova sebevražedný atentátník.

Vynášení rakve čtyřiadvacetiletého Patrika ŠtěpánkaVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V pátek se s ním naposledy přišly do kostela Panny Marie Růžencové v Plzni rozloučit asi tři stovky lidí. Smuteční obřad se konal se všemi vojenskými poctami tak jako u jeho padlých kolegů.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Patrik Štěpánek

„Přání Patrika bylo stát se vojákem. To se mu splnilo. Bohužel se mu služba vlasti stala osudnou,” zaznělo při smutečním obřadu.

„Páťa byl jedinečná osobnost, dokázal zachovat klid, kdy to jiní nezvládli. Byl obětavý a dalo se na něj spolehnout. Pro každého člověka by se rozdal. Budeš nám chybět,” pronesl u jeho rakve kamarád z jednotky.

Foto: Jan Švábek

Pietní místo v Mokrouších

Usměvavý a stále v dobré náladě. Tak Patrika popisují jeho kamarádi a známí. Většina místních ho znala odmalička.

Pohřeb čtyřiadvacetiletého Patrika Štěpánka z Mokroušů u Plzně Video: Patrik Biskup, Právo

„Že je mezi padlými vojáky, jsem se dozvěděl až z internetu. Zaskočilo mě to stejně jako všechny tady. V místní kapličce jsme zřídili pietní místo, kam lidé chodili zapalovat svíčky,“ uvedl starosta Mokroušů Miloslav Fajman.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pohřeb Patrika Štěpánka

Na Patrika si pamatuje i ředitelka základní školy v Plzni-Božkově Hana Stýblová, kam chodil stejně jako jeho starší bratr od první do páté třídy. „Vůbec mě nenapadlo, že by mohl skončit u téhle profese. Byl takový drobný chlapec,“ řekla Stýblová, která Patrika učila angličtinu.

Patrik Štěpánek nebyl ale jen vojákem, ale také vášnivým horolezcem. Ukazují to fotografie na jeho facebookovém profilu. „Nikdy nás nenechal ve štychu. Mohli jsme se na něj vždy spolehnout. Nechyběla mu odvaha ale na druhou stranu zase zbytečně neriskoval,“ vzpomínali kamarádi lezci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám