Hlavní obsah

V některých řekách je jen pět procent vody. Tu ze studní ale prý lidem vláda brát nebude

Právo, kab

Situace českých a moravských řek je kritická, v některých je totiž jen pět procent vody oproti jejich normálnímu stavu. Vyplývá to z materiálu ministerstva zemědělství, do kterého Právo nahlédlo a který by měla ve středu projednávat vláda.

Foto: David Taneček, ČTK

Vodáci na řece Orlici v Týništi nad Orlicí (snímek z počátku srpna)

Článek

Zásobování vodou musí podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) zajistit vodní nádrže. Plánuje proto výstavbu nových, hladinu Novomlýnských nádrží plánuje zvýšit o 35 centimetrů.

Resort zemědělství nicméně odmítá, že by v rámci boje se suchem hodlalo přistoupit k prolomování majetkových práv a bralo vodu i ze soukromých studní, jak o tom nedávno informovala média.

„Součástí novely samozřejmě nebude ‚znárodnění studní‘ ani možnost nařídit majitelům studní umožnit využívání vody pro celou obec,“ píše se v materiálu ministerstva zemědělství.

Na novele pracuje resort společně s ministerstvem životního prostředí. Pracovní verze počítá v krajích a obcích s vytvořením komisí, které budou moci vyhlašovat „stav nedostatku vody“ a uplatnit určitá omezení pro užívání vody, jako je zalévání, napouštění bazénů a mytí vozidel.

Vodní nádrž Skalička by díky plánované kapacitě 42 miliónů kubíků pomohla překlenout oba hydrologické extrémy, tedy povodně i sucho.
z materiálu ministerstva zemědělství

Klíčovým faktorem v boji se suchem však bude podle Tomana nahromaděná voda ve vodních nádržích. „Zásadní je, že díky vhodné manipulaci ve vodních nádržích není v tuto chvíli v ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Například Želivka v současnosti zásobuje vodou už každého osmého obyvatele České republiky,“ uvedl Toman.

„Pro posílení vodních zdrojů připravujeme navýšení zásobního prostoru Novomlýnských nádrží o 9 miliónů kubíků vody. Chceme zvýšit maximální hladinu o 35 centimetrů, což by bylo možné bez dalších nákladů. Díky tomu budeme moci realizovat i navazující projekt závlahové soustavy pro pět tisíc hektarů vinic a sadů,“ dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (vpravo) a ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministerstvo připravuje vodní nádrž Vlachovice s kapacitou 29 miliónů kubíků, která má zajistit dostatek vody na Zlínsku. Na Rakovnicku se připravují nádrže Senomaty a Šanov s kapacitou 1,2 miliónu kubíků a Kryry, které pojmou 7 miliónů kubíků vody. Poldr Skalička v Pobečví by se měl změnit na vodní nádrž se stálým napuštěním. Podle ministerstva by tak umožnil využívat vodu pro zemědělství v období sucha.

„Vodní nádrž Skalička by díky plánované kapacitě 42 miliónů kubíků pomohla překlenout oba hydrologické extrémy, tedy povodně i sucho. Velký přínos by mělo víceúčelové vodní dílo i pro řeku Moravu a zabezpečenost odběrů a minimálních průtoků,“ míní ministerstvo.

V šesti pilotních lokalitách chce vláda vybudovat jednoúčelové závlahové nádrže, které by se plnily z vodních zdrojů v období dostatku vody. Plánují se na Rakovnicku, v Podyjí nebo u Hustopečí.

Z nádrží odteklo 360 miliónů kubíků

Protože je v některých řekách pouze pět procent obvyklého množství vody, vypustilo se od dubna do konce července z významných nádrží ve všech pěti povodích pro zlepšení průtoku řek už téměř 360 miliónů kubíků vody.

Nejzávažnější situace je v povodí Labe a Ohře, z hlediska dlouhodobých pozorování mezi nejvíce postižené patří toky v povodí Sázavy, Jizery, Lužnice, Smědé a některé toky v povodí Moravy.

Pod normou zůstává stav podzemní vody. V povodí Labe od Orlice po Jizeru, Lužnice a horní Ohře se situace ještě zhoršila. U 70 procent mělkých vrtů se stav pohybuje na úrovni silného až mimořádného sucha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám