Hlavní obsah

Vládě pomůžou protlačit změny v důchodech Piráti a komunisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládě hrozilo, že neprojde její návrh na zvýšení důchodů a Sněmovna místo toho podpoří senátní verzi, podle které by si přilepšili o tisícovku senioři pobírající důchod 25 a více let. Piráti a komunisté se ale v úterý rozhodli, že budou hlasovat pro návrh ANO a ČSSD. Tisícovku navíc by tak měli dostat všichni důchodci starší 85 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Pirátští poslanci Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (archivní foto)

Článek

„Vedlo by to k tomu, že bychom zvýhodnili lidi, kteří šli do důchodu předčasně, a znevýhodnili ty, kteří dobrovolně pracovali déle,“ komentoval senátní návrh pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Hranice 85 let nám přijde vhodná, senátní verze je nekvalitně připravená,“ dodal.

Vládní novelu podpoří i komunisté. „Byl k tomu už jednou konsenzus. Senátní verze má navíc velký dopad na státní rozpočet,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip po schůzce s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Senátní verze by pro státní kasu znamenala zvýšení nákladů asi o dvě miliardy korun.

Vystrčil chtěl pomoci seniorkám

Celá situace vznikla tak, že Sněmovna nejprve schválila vládní verzi, podle které by měli tisícovku navíc dostat senioři starší 85 let.

Jenže senátor Miloš Vystrčil (ODS) navrhl, aby si o tisícovku přilepšili všichni, kteří pobírají důchod 25 let a déle. Chtěl tak pomoci hlavně ženám, které pečovaly o děti a nyní pobírají malý důchod.

Novela se tak vrátila do Sněmovny, která se mimořádně sejde 22. srpna. Původně to vypadalo, že vláda svůj návrh neprotlačí. Všechny opoziční strany se až doposud spíše přikláněly k senátní verzi.

Novela počítá také se zvýšením základní výměry penzí z devíti na 10 procent průměrného platu v zemi, tedy o 320 korun. S pravidelnou valorizací od ledna by průměrný důchod vzrostl příští rok o 918 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám