Hlavní obsah

Konec týdne přinese ochlazení, pak se vrátí tropy

Dosavadní charakter počasí v Česku koncem týdne ovlivní studená fronta od západu. S jejím příchodem lze očekávat ochlazení, na začátku příštího týdne se však opět vrátí vedra. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ze středy na čtvrtek jsme zažili další z tropických nocí, v Praze bylo 20 stupňů Celsia, na Zlínsku naměřili až 22 stupňů,” uvedla Honsová.

Během čtvrtka bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu a čekat můžeme nejteplejší den tohoto týdne a možná i tohoto roku. V maximech se rtuť teploměru vyšplhá na 32-36 stupňů Celsia, na Zlínsku až na 38. Obloha zůstane jasná až polojasná, ojediněle se mohou objevit přeháňky a bouřky s kroupami.

Už večer však od západu čekáme příchod frontální oblačnosti se silnými bouřkami, které přinesou ochlazení.

V pátek v Čechách můžeme čekat oblačno až zataženo, místy s dešťovými přeháňkami. Ranní teploty na západě území klesnou na 15 stupňů Celsia, v Moravskoslezském kraji na 23. Na východ území má oblačnost dorazit až ve večerních hodinách. Maximální denní teploty na západě by neměly přesáhnout 20-24 stupňů Celsia, v Praze 26, přičemž odpoledne by ještě mohly klesnout. Na východě očekáváme stále ještě 30-34 stupňů.

Studená fronta poznamená počasí také v sobotu, kdy se čekají ranní teploty 17-13 stupňů na Karlovarsku, na Ústecku jen 10. V maximech můžeme čekat 23-27 stupňů. V Čechách se dočkáme jasné nebo polojasné oblohy, v Moravskoslezském kraji bude zataženo s deštěm a místy bouřkami.

Nedělní počasí ovlivní příliv vysokého tlaku vzduchu a návrat vyšších teplot. Obloha má být jasná až polojasná s ranními teplotami 15-11 stupňů, v maximech 26-30.

Očekáváme opětovný příchod teplého vzduchu od jihu, jenž poznamená charakter počasí také v pondělí, které má být znovu tropické s teplotami 30-34 stupňů. Půjde však o nejteplejší den příštího týdne. Později můžeme očekávat místy déšť a postupný příchod studené fronty a ochlazení s nejvyššími teplotami 23-27 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám