Hlavní obsah

Sucho odhalilo v Labi hladové kameny

– Děčín
Právo, ape

Takzvané hladové kameny, na které lidé v minulosti psali nápisy v době sucha, odhalila opět řeka Labe. Její hladina je na vodočtu v Ústí nad Labem v posledních dnech zhruba ve výšce 110 centimetrů, tedy asi 20 centimetrů pod úrovní sucha a zhruba 1,5 metru pod obvyklým stavem. Nejznámější hladový kámen je v Děčíně nedaleko Tyršova mostu.

BEZ KOMENTÁŘE: Hladový kámen v DěčíněVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Hladových kamenů s nápisy kolem řeky jsou desítky. „Donedávna se myslelo, že je tu jen jeden, ten hlavní v Děčíně. Je ale například také v Dobkovicích, několik v Dolním Žlebu, něco se našlo i ve Hřensku. Na kameny jsme nikdy moc nekoukali, v posledních pěti letech lidé ale šmejdí kolem břehů, a jak je velké sucho a je to dobře vidět, tak se ukázalo, že kamenů s nápisy jsou spousty,“ řekl Právu ředitel děčínského oblastního muzea Vlastimil Pažourek.

Počet kamenů souvisí s tím, jak dříve lidé hodně žili v blízkosti řeky. „V Dolním Žlebu jsou kameny kolem úvaziště vorů. Když bylo sucho a ani s vory to po řece nešlo, tak se chlapi nudili a napsali si tam nějaké nápisy. Když klesla voda jako nyní, lidé kolem plavby neměli obživu, protože si je nikdo nenajal, proto se ujal název hladový kámen,“ vysvětlil Pažourek s tím, že plavbou se živily stovky lidí a léto jako je v letošním roce pro ně znamenalo velký problém.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hladový kámen v na Labi Děčíně

Na hladovém kameni v Děčíně je známý nápis: „Uvidíš-li mě, zaplač.” „Ve 30. letech minulého století tam majitel Sigmy Lutín, která vyrábí pumpy, vytesal nápis 'Neplač holka nenaříkej, když je sucho, pole stříkej' a po válce se tam objevil například nápis 'Okovy strženy',“ popsal Pažourek. Obvykle jsou na kamenech ale jen iniciály a letopočet. Nejstarší ověřený nápis na děčínském kameni je z roku 1616.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Detail hladového kamenu v Děčíně

„Byly tam asi i nápisy starší, které jsou již sedřené a popisují se v německé literatuře,“ dodal Pažourek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám