Hlavní obsah

V Česku hrozí požáry, meteorologové rozšířili výstrahu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli rozšířil výstrahu před nebezpečím požárů kvůli přetrvávajícímu suchému počasí. Kromě středních a severozápadních Čech se varování nově týká také Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Hasiči likvidují požár v zahrádkářské kolonii, který vznikl v souvislosti s velmi vysokými teplotamiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Výstraha platí do odvolání a meteorologové nevyloučili, že se v dalších dnech bude rozšiřovat také na další území. Výrazněji pršet by totiž mělo až v druhé půlce nadcházejícího týdne.

„V důsledku dlouhotrvajícího teplého a převážně suchého počasí přetrvává v ČR nebezpečí požárů. Vysoké riziko je zejména ve středních a severozápadních Čechách. Výstraha platí do odvolání,“ uvedli meteorologové.

Podle nich v následujících dnech zaznamenáme nejvyšší odpolední teploty nad hranicí 31 °C. „V dalších dnech budou teploty na celém území ještě vyšší, od úterý 31. 7. budou místy překračovat i 34 °C. Mírné ochlazení by mělo přijít až během čtvrtka od západu, výstraha bude podle potřeby upřesňována, případně prodloužena,“ podotkli meteorologové.

Pozor na táboráky a nedopalky

Lidé by se proto měli vyvarovat aktivit, které by mohly vyvolat požár. V lesích, ale ani jinde v přírodě by tak neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Kvůli velmi vysokým teplotám se také doporučuje omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by také neměli nechávat děti, ale i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

Vhodné je zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Reklama

Výběr článků

Načítám