Hlavní obsah

Málo deště, tropy. Srpen průměrný nebude

Právo, Václav Pergl

Nejen tyto dny, ale celý srpen bude bohatý na tropické teploty nad 30 stupňů Celsia. Nadále bude panovat sucho, protože srážky budou podprůměrné. Právu to sdělila v pátek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Očekáváme, že srpnové počasí jako celek bude teplotně nadprůměrné, to znamená, že bude průměrná teplota vyšší, než je průměr za dvě stě let, a to je 19 stupňů. Srážkově bude srpen podprůměrný, to znamená, že naprší méně než 76 milimetrů srážek,“ uvedla.

Podle ní tak bude tropické červencové počasí pokračovat i v srpnu, což pro mnohé lidi bude dost vysilující.

Dlouhodobá předpověď na srpen, kterou vydal v pátek Meteopress, predikuje, že od 1. do 10. srpna mají být ranní teploty 15 až 21 st., denní 26 až 33 stupňů. Znamená to, že v první srpnové dekádě budeme mít nejen tropické dny s teplotami nad 30 stupňů, ale i tropické noci, což jsou takové, kdy teplota v noci neklesne pod 20 stupňů.

Ve druhé dekádě do 20. srpna má být převážně polojasno, ve druhé polovině zataženo se srážkami a bouřkami. Očekávají se ranní teploty v rozmezí 11 až 16 stupňů, denní mezi 25 a 30 st., přechodně mezi 21 až 26 stupni.

Od 21. do 31. srpna by také mělo být polojasno, přeháňky a bouřky se ale vyskytnou jen ojediněle. Také teploty mají být nižší, ranní v rozmezí 8 až 14 st., denní od 20 do 27 stupňů.

„Nejteplejší srpen v historii byl v roce 1807, kdy byla průměrná teplota 25,3 stupně, což je o 6,3 st. více proti dlouhodobému normálu. Naopak nejchladnější byl srpen v roce 1833, kdy teplota činila v průměru 15,8 stupně, tedy o 3,2 st. méně než je dlouhodobý průměr,“ poznamenala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám