Hlavní obsah

Česko zakázalo vývoz tygrů a chystá změny chovu šelem

Novinky, jas

Ministerstvo životního prostředí ve čtvrtek zakázalo vývoz tygrů do zemí mimo Evropskou unii. Jde o reakci na případ nelegálního zacházení se šelmami, jejichž produkty byly zpracovávány pro asijské trhy, i na množící se útěky zvířat. Resort zemědělství v této souvislosti ve čtvrtek oznámil, že zpřísní podmínky pro chov divokých šelem.

Záběry z Celní správy ze zásahu v Bašti u PrahyVideo: Celní správa

 
Článek

„Ve chvíli, kdy jsou z České republiky tygři vyvezeni, nemáme již nad nimi další možnost kontroly. S ohledem na zaznamenané bezprecedentní případy zabíjení tygrů a nelegálního obchodu s nimi proto nechceme v jakémkoliv případě usnadňovat jejich vývoz právě do zemí, kde je poptávka po tygřích preparátech. Zákaz vývozu tygrů pro komerční účely do zemí mimo EU je okamžitě platný,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Mimo zoologické zahrady bylo doposud možné tygry odchované v zajetí vyvážet i do soukromých chovů pro komerční účely. „Ode dneška díky deklaraci státu platí, že vývoz tygrů do zemí mimo EU bude zakázán,” uvedlo ministerstvo s tím, že výjimku budou mít zoologické zahrady, kde bude garantováno, že o zvířata bude dobře postaráno.

Podobně byl již před dvěma lety zakázán vývoz slonoviny.

Venčení šelem na vodítku bude tabu

Ministerstvo zemědělství ve stejnou dobu oznámilo, že připravuje zpřísnění podmínek chovu velkých šelem v rámci novely zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) oznámil, že úplný zákaz chovu není možný, neboť by vyvstal problém, co se zvířaty v existujících chovech.

BEZ KOMENTÁŘE: Uspané šelmy v zooparku na HradeckuVideo: Policie ČR

Zpřísněny tak budou alespoň požadavky na chovatele, u nichž bude vyžadována praxe. Zcela zakázány budou kontaktní chovy. „Nebude možné, aby se někdo procházel se šelmou na vodítku,” zdůraznil Toman.

Změny by podle ministra mohly začít již na podzim.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám