Hlavní obsah

VZP platí ročně 10 miliónů firmě spojené s Janouškem

Všeobecná zdravotní pojišťovna platí ročně 10 miliónů korun společnosti Medea Kultur, která je spojená s lobbistou a podnikatelem Romanem Janouškem, ze smluv přitom není úplně jasné, jaké služby firma pojišťovně poskytuje. Upozornil na to server Seznam Zprávy s odvoláním na Nadační fond proti korupci.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek

Článek

Firma Medea Kultur patřila Janouškovi do roku 2002, kdy také s VZP uzavřela smlouvu na poskytování služeb v oblasti marketingu a PR za 12 miliónů ročně. Později byla částka snížena na 10 miliónů, nicméně byznys trvá dosud.

„Hned to nechám prověřit. Úplně žasnu, že je něco takového možné,“ řekla Seznamu poslankyně ANO Věra Adámková, jež je od února předsedkyní správní rady VZP.

Detaily smouvy začerněné

Ze smluv, které si vyžádal Nadační fond proti korupci, nelze přímo zjistit, co přesně VZP od Medea Kultur za 10 miliónů ročně dostává. Pojišťovna totiž všechny důležité pasáže ve smlouvě začernila. Vzhledem k datu vzniku dokumentu nemusí být v registru smluv.

„Pokud začerňuji, tak osobní údaje. Nikoli ty obsahové, ty by známé být měly. Z toho se dá předpokládat, že smlouva v pořádku není. A nás by zajímalo, o čem je,“ řekl Seznamu ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha.

Poslední objednávky, které v registru smluv už jsou, obsahují například zakázky na „strategické konzultace mediálního obrazu, oponenturu tiskových zpráv, krizové otázky, analýzu mediálních výstupů podle témat a médií“ nebo „monitoring a analýzy komunikace konkurenčních zdravotních pojišťoven“. Za to Medea Kultur inkasuje 2,5 miliónu bez daně.

„Byla platně a účinně uzavřena 18. 1. 2002 na dobu neurčitou,“ říká ke smlouvě mluvčí VZP Oldřich Tichý, podle kterého byla uzavřena na základě výsledků zadání veřejné zakázky formou veřejné obchodní soutěže.

Janoušek bývá spojován s netransparentními obchody s VZP již delší dobu. Další jeho firmě Ora Print například pojišťovna vyplatila během osmi let 700 miliónů za časopis Svět pojištěnce, uvedl server. V této společnosti působil také novinář a pozdější ministr vnitra za VV Radek John.

Firmu Medea Kultur v současnosti vlastní Janouškův přítel Karel Stejskal. Společnost se k dotazům ohledně obchodů s VZP odmítla vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám