Hlavní obsah

Krčálova práce se shoduje ve 28 procentech textu, uvedla univerzita

Kontrola bakalářské práce bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) na Univerzitě Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně ukázala shodu ve 28 procentech textu. Nejvyšší shodu vykazovala s bakalářskou prací obhájenou o rok dříve. Lze tedy konstatovat, že práce vykazuje silné prvky plagiátu, uvedl ve středu rektor univerzity Petr Sáha.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Krčál kvůli podezření z opisování v bakalářské práci už v úterý podal svoji rezignaci na ministra práce a sociálních věcí

Článek

Škola Krčálovu práci zkontrolovala prostřednictvím protiplagiátorského systému Theses. „Podle dnešních kritérií by student za tak rozsáhlé opisování byl s největší pravděpodobností v rámci disciplinárního řízení vyloučen ze studia. Bakalářská práce ovšem byla odevzdána a obhajována v červnu roku 2007, tedy v době, kdy plagiáty ještě nebyly odhalovány pomocí speciálního softwaru,” uvedl rektor. Na základě zákona o vysokých školách podle něj nelze Krčálovi zpětně odebrat diplom.

Mluvčí univerzity Jan Malý ve středu potvrdil, že oponentkou Krčálovy práce byla Libuše Mazánková, která byla zároveň vedoucí o rok starší bakalářské práce Marie Doležalové. Právě s ní se Krčálův text v mnoha případech zcela shoduje. Malý však uvedl, že Mazánková není a nebyla zaměstnankyní UTB. „Univerzita proto nemůže poskytnout její vyjádření,” řekl mluvčí.

Na ministrovo údajné plagiátorství upozornil v pondělí server Seznam Zprávy.cz. V úterý Krčál na svou funkci ve vládě rezignoval. Novinářům řekl, že za normální situace by své pochybení v bakalářské práci nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. „Ovšem vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží,” uvedl. Dodal, že kromě ČSSD a vlády nechce ohrožovat také svou rodinu a zdraví. V čele resortu by Krčála měla nahradit Jana Maláčová (ČSSD).

O rok unikl systému

Krčál bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas obhájil na UTB v květnu 2007, o jeden rok dříve, než škola přešla na kontrolu závěrečných prací prostřednictvím antiplagiátorského systému. Ten by nesrovnalosti dokázal odhalit již při odevzdávání práce.

Server Seznam Zprávy.cz uvedl, že v Krčálově práci je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. Pasáže se týkaly zejména odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za vlastní formulace. Krčál připustil, že v obsahu práce mohlo být pochybení.

Kvůli plagiátorství svých diplomových prací skončila minulý týden ve vládě také ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám