Hlavní obsah

Náplast na demisi: odchodné 144 tisíc a auto s řidičem

Právo, ada, nig, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I tři týdny ve funkci člena vlády postačí odcházejícímu ministrovi práce a sociálních věcí Petru Krčálovi k tomu, aby dostal tzv. odchodné ve výši jednoho ministerského platu, tedy 144 700 korun hrubého. Zaručuje mu to zákon o platech ústavních činitelů s jedinou podmínkou: že do tří měsíců nenastoupí do jiné ústavní funkce. Krčál není poslancem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál

Článek

Přitom právě v úterý schválila rada Kraje Vysočina uvolnění Krčála pro výkon veřejné funkce. Krčál je totiž ředitelem krajské příspěvkové organizace Domov Jeřabina Pelhřimov. Hejtman Jiří Běhounek (nez. za ČSSD) pouze sdělil, že pokud Krčál na pozici ministra rezignuje, počítá s jeho návratem.

Podle zákona se výše odchodného ústavních činitelů počítá podle počtu celých ukončených let ve funkci, maximálně ale čtyř, ke kterým se přičítá jeden další plat. V případě, že politik nezastával funkci ani jeden rok, náleží mu plat jeden.

Spolu s tím má končící ministr nárok na tříměsíční používání služebního vozidla s řidičem. Záleží přitom na něm, zda tohoto zákonného nároku využije, či nikoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám