Hlavní obsah

Praha nalije stamilióny do rekonstrukce tržnic, mají být pýchou metropole

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Staroměstská tržnice se má konečně dočkat žádané rekonstrukce, díky níž by se Praha mohla pyšnit prostorem plným zábavy, kultury i dobrého jídla na úrovni jiných evropských metropolí. Takový je záměr magistrátu, který do rekonstrukce hodlá investovat téměř 340 miliónů korun. Velké plány má magistrát také s Holešovickou tržnicí.

Staroměstská i holešovická tržnice projdou rekonstrukcí za milióny. Podívali jsme se do prostor skrytých veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Dosavadní využití historické budovy Staroměstské tržnice je podle vedení hlavního města nedostatečné a hlavně nereprezentativní. Vizí je tržnice nabízející restaurace, kulturu a kvalitní produkty namísto v Praze všudypřítomných a turisty matoucích matrjošek. Magistrát má v plánu tržnici ve stylu Vídně, Barcelony či Madridu.

„Je to prostor, který je historicky velice ceněný, je přímo v centru Prahy. Proto bychom chtěli, aby se rekonstrukce zrealizovala dobře a aby se Praha měla v zásadě čím pochlubit, že má taky kvalitní tržnici v centu města,“ řekl Novinkám pražský radní a zastupitel Karel Grabein Procházka (ANO).

Kamera Novinek měla možnost nahlédnout i do prostor nad prodejnou s potravinami, které jsou veřejnosti skryty.

Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Nová podoba tržnice u Staroměstkého náměstí.

Tržnice momentálně nabízí kolemjdoucím jen obyčejnou samoobsluhu, čínskou restauraci a výrobu klíčů. Horní patro je navíc absolutně nevyužité, momentálně se tam skrývá zázemí, odkud se obsluhuje elektřina a topení, ale jinak patro chátrá.

Do historických prostor chce město zasadit obchůdky s kvalitním zbožím, tržnici s čerstvými potravinami, street-food bistra, kavárny.

Podle Procházky je nejdůležitější, aby plánovaná rekonstrukce proběhla co nejkvalitněji, po ní už by měla být zajímavá samotná budova, i bez plánovaného zaplnění jejích prostor. Rekonstrukce podle něj odstartuje ještě letos.

Dočká se i Holešovická

Lepší využití prostor v centru Prahy a vytvoření příjemného místa pro volný čas Pražanů i turistů by se mělo týkat i Holešovické tržnice.

„Zde máme představu, že by tam lidé chodili jednak za zábavou, protože je velký zájem z hlediska kulturních institucí jako divadel a galerií. Byli bychom také rádi, aby se to doplnilo restauracemi a kavárničkami, aby tam byly zajímavé obchůdky. Samozřejmě aby tam zůstala ta tržnice jako taková, která by také prošla nějakou revitalizací,“ řekl Procházka.

Zároveň by oblíbenosti Holešovické tržnice měla pomoci i plánovaná revitalizace celého vltavského břehu, který by měl být propojen lávkami do Karlína. Vítanou změnou by také mohlo být přesunutí veškerých prodejců a prodejen, především těch vietnamských, z uliček kolem tržnice přímo do jednotlivých hal.

Foto: Novinky

Stánkaři v holešovické tržnici by měli z hlavní třídy zmizet.

„Uličky by skutečně měly fungovat jako jakési korzo, aby tam lidi mohli bezproblémově chodit, popřípadě by tam byly některé ty kavárničky a podobně,“ dodal.

Také na Holešovickou tržnici si magistrát vyčlenil finance, podle Procházky by se však na financování měli podílet i investoři, kteří mají zájem o prostory v halách tržnice. Momentálně má magistrát kolem 30 zájemců, ze kterých by měl vybrat na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám