Hlavní obsah

Prodej léků s pseudoefedrinem bude od července ještě více omezen a evidován

Novinky, jas

Léky, které obsahují pseudoefedrin a mohou být využity k výrobě drog, budou od července vydávány v lékárnách pouze přes elektronický registr a pacienti si budou moci během týdne vyzvednout léčiva obsahující maximálně 900 miligramů pseudoefedrinu. Oznámilo to v pátek ministerstvo vnitra, které změnu prosadilo ve spolupráci s resortem zdravotnictví, Státním ústavem pro kontrolu léčiv a Národní protidrogovou centrálou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Úřady nejprve oslovily výrobce přípravků s obsahem pseudoefedrinu, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, aby požádali o změnu způsobu výdeje léků, mezi nimiž jsou Paralen Plus, Nurofen StopGrip, Modafen, Robicold Rapid či Grippecton.

Seznam léčiv, kterých se omezení dotkne, naleznete zde.

Ačkoliv naprostá většina látek zneužívaných k výrobě pervitinu v ČR je nelegálně dovážena ze zahraničí, v malých laboratořích je získáván i z léčivých přípravků vydávaných v tuzemských lékárnách bez lékařského předpisu.

„V systému je aktuálně možné si v několika lékárnách v jeden den vyzvednout více balení léků s obsahem pseudoefedrinu a tyto následně zneužít k výrobě drog,” přiznalo ministerstvo.

Dál se prokážou občankou

„Pro pacienty se nic nemění. Při výdeji léčiva se prokážou občanským průkazem tak jako nyní. Zápis identifikačních údajů však bude proveden do Registru pro léčivé přípravky s omezením nikoliv do vnitřní evidence lékárny, jako tomu bylo doposud,“ uvedla ke změnám zastupující ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Léky nebude možné objednat ani přes internet.

„Jde o další krok v komplexu řešení kriminality spojené s metamfetaminem. Za posledních 10 let došlo v České republice nejen k nárůstu problémových uživatelů pervitinu, roste bohužel i spotřeba této drogy,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám