Hlavní obsah

K uctění památky Milady Horákové se rozhořely tisíce svící

Novinky, kk, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce svící se ve středu večer rozhořely v rámci akce „Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu“. Účastníci tak chtěli uctít památku političky a bojovnice za lidská práva, která byla před 68 lety v rámci vykonstruovaných politických procesů odsouzena za velezradu a 27. června popravena.

Na pražské Kampě se rozhořely svíčky za Miladu Horákovou a oběti komunismuVideo: Novinky

 
Článek

Celou akci uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a správce Musea Kampa, kde se akce konala, s tím, že si odkaz Milady Horákové takovou akcí připomínají každý rok a že je rád, že letos i s ohledem na politickou situaci dorazilo její památku uctít mnohem více lidí.

Na akci vystoupila například i novinářka Petra Procházková nebo historik a zaměstnanec Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek. Ten připomněl i méně akcentované historické reminiscence. „Dnes je to 70 let od násilného sloučení ČSSD a KSČ,“ připomněl Blažek historický milník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Herečka Marta Vančurová přečetla dopis, který Milada Horáková napsala v cele smrtiVideo: Reuters

„ČSSD si zřejmě nepamatuje svou minulost, jinak není možné, že by žádala o podporu komunisty,“ řekl kriticky Blažek s odkazem na premiéra Andreje Babiše, jehož vláda byla ve středu ráno jmenována Milošem Zemanem. Jeho vládu budou právě poprvé od roku 1989 komunisté tolerovat.

Připomněl i minulost ministra obrany Lubomíra Metnara, který byl v letech 1988 a 1989 příslušníkem Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti.

Foto: ČTK

V červnu 1950 vypovídá před Státním soudem v Praze na Pankráci při procesu s „vedením záškodnického spiknutí proti republice“.

Zapalte světla za Horákovou

„Zapalte světla spolu s námi!” vyzývali na Facebooku organizátoři akce, aby lidé zapálili svíčky na všech místech světa. Na akci se nakonec sešlo více než tisíc lidí.

Setkání začalo ve 20 hodin na nádvoří Musea Kampa v Praze. V rámci akce lidé zapalovali svíčky, symbolicky svítící pro Miladu Horákovou a další oběti komunismu. Poté se vydali k Vltavě, kde vytvořili světelný obraz. Akci pořádala organizace Cechy.ru a iniciativa Bezkomunistů.cz.

Rozhovor se spoluorganizátorem akce Petrem MarkemVideo: Novinky

V rámci akce si mohli návštěvníci od dobrovolníků pořídit pamětní konopnou stužku ozdobenou trikolorou, která je symbolem oprátky. Stužku si mohli dobrovolníci také sami vyrobit.

Foto: Facebook Bez komunistů.cz‎

Pamětní stužka, kteoru lze na akci získat

Podle pořadatelů je akce vzpomínkou na 10 tisíc obětí v Česku a dalších 100 miliónů obětí ve světě. Jedná se o vyvrcholení kampaně „Jdu s hlavou vztyčenou“, v jejímž rámci se konala třeba celodenní hladovka za oběti komunismu před dvěma lety.

Kampaň odkazuje na slova Milady Horákové v jejím dopise, napsaném v den popravy 27. června 1950 dceři a manželovi. Dopis na středeční vzpomínkové akci přečetla herečka Marta Vančurová.

Právnička, politička a bojovnice za ženská práva Milada Horáková byla jedinou českou ženou popravenou komunisty v politicky vykonstruovaných procesech. Svými prohlášeními a neústupností se stala symbolem odporu proti komunistickému režimu.

Její památku ve středu připomínala i řada politiků v souvislosti s tím, že právě ve středu ráno prezident Miloš Zeman jmenoval vládu ANO a ČSSD, která se poprvé od sametové revoluce opírá o podporu komunistů. [celá zpráva]

Mezi lidmi, kteří se akce účastnili, byl i spisovatel a knihkupec Jiří Padevět nebo politici z hnutí STAN Jan Farský a Petr Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám