Hlavní obsah

Krčál chce vyšší rodičovskou a zlepšit život seniorů

Právo, Jakub Svoboda

Sociální demokrat z Vysočiny Petr Krčál (53) už ministrem práce a sociálních věcí mohl být v bývalé vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), nabídku vést tento resort však nakonec z rodinných důvodů odmítl. Nyní se chce z pozice ministra zaměřit hlavně na důchodce a mladé rodiny s dětmi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Krčál přijal nabídku stát se ministrem práce

Článek

„Především se hodlám zaměřit na zlepšení života seniorů. Chci pracovat s celým balíčkem podpůrných opatření, která k tomu budou směřovat. Nepůjde tedy jen o zvýšení důchodu,“ řekl Právu Krčál. Blíže to nespecifikoval.

Další skupinou, které se chce budoucí ministr cíleně věnovat, jsou rodiny s dětmi. „Navrhnu zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun,“ avizoval změnu, která je už i zakotvena v návrhu programového prohlášení chystané menšinové vlády. Nyní je rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun nižší.

Krčál se podle svých slov bude muset zabývat i „personální stabilizací“ ministerstva a stavem informačních technologií v resortu. Nechtěl se ale vyjádřit ke sporu končící ministryně práce Jaroslavy Němcové (ANO) s její předchůdkyní Michaelou Marksovou (ČSSD), které Krčál dělal čtyři měsíce politického náměstka.

Zrušení tzv. karenční doby je prioritou, která je obsažena i v návrhu programového prohlášení budoucí vlády.
Petr Krčál

Ministerstvo práce vedené Němcovou podalo kvůli zakázkám na informační systémy, které zadalo předchozí vedení resortu, 11 trestních oznámení. Týkají se zabezpečení kanceláří, skartace dokumentů, manažerského informačního systému, služeb systémové integrace či zakázky na ekonomický systém resortu.

Marksová považuje postup nynějšího vedení resortu a jeho ohlašování trestních oznámení za skandální a plánuje ho napadnout u soudu.

„Tyto záležitosti jsem neměl na starosti a nic o nich nevím. Musí to vyřešit policie,“ konstatoval Krčál.

Funkce se dříve vzdal

Počítá s tím, že Sněmovnou projde i návrh ČSSD na obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci, přestože s ním nesouhlasí nejen pravicová opozice, ale i někteří poslanci ANO.

„Zrušení tzv. karenční doby je prioritou, která je obsažena i v návrhu programového prohlášení budoucí vlády. Podpořili ho i zástupci ANO, teď jsem proto trochu rozčarován, že jsou někteří jejich poslanci proti,“ řekl Právu.

Krčál se kandidatury na funkci ministra v Sobotkově vládě vzdal, protože mu zemřel bratr a měl vážně nemocnou manželku. V srpnu 2016 se stal politickým náměstkem ministryně Marksové, na starosti měl hlavně oblast sociálních služeb.

Krčálovo jméno pak padlo i v době, kdy se při výměně některých ministrů spekulovalo také o odvolání Marksové a hledání jejího nástupce. K tomu však nedošlo a Krčál se v lednu 2017 přesunul na místo náměstka nového ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám