Hlavní obsah

Pověření Hamáčka řízením diplomacie štěpí soc. dem.

Někteří soc. dem. už nyní zpochybňují dočasné řízení české diplomacie předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Jeden z nejhlasitějších kritiků vstupu soc. dem. do vlády s ANO, šéf Senátu Milan Štěch soudí, že veřejnost by to vnímala jako výrazný ústupek, což by stranu podle něho velmi vážně poškodilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD)

Článek

„Osobně se domnívám, že soc. dem. by neměla dál ustupovat. Myslím, že došla už za hranu svých možností,“ řekl v sobotu Štěch jakožto člen užšího vedení ČSSD. [celá zpráva]

„Celá ta situace je již komická. Kdyby nešlo o tak vážnou věc,“ komentoval záležitost předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. V úterý by se mohla probírat na jednání grémia soc. dem. Podle některých členů strany by se situací mělo zabývat partajní předsednictvo.

Ostře zareagoval šéf pražské organizace ČSSD Petr Pavlík, do níž Poche patří. „Nevidím jediný důvod, proč bychom měli nějakým dalším způsobem ustupovat a hledat řešení za Babiše. On si to má s Milošem Zemanem vyjednat sám, a pokud nechce, ať si jde do vlády s někým jiným,“ řekl.

„Problém to neřeší“

Pokud začíná Babiš chválit Hamáčka za konstruktivní přístup, jde o varovný signál, uvedl Pavlík. Řešení, že by diplomacii řídil Hamáček, pokládá za špatné, neboť by podle něho dostalo ČSSD pod tlak.

Bývalý ministr zahraničí a poslanec Lubomír Zaorálek označil situaci za novou a ČSSD by o ní měla jednat. „Ještě před hlasováním o důvěře musí být jasné, že platí vše, co bylo dohodnuto. Když nedokážeme něco prosadit nyní, po hlasování to bude ještě obtížnější,“ soudí.

Poslanec a místopředseda ČSSD Roman Onderka připomněl, že Babiš prezidentovi jména kandidátů na ministry předal včetně Pocheho, nyní se čeká, jak se zachová Zeman. „Avizovaná možnost (řízení dvou resortů) předsedy Hamáčka problém neřeší, ale jen odsouvá,“ míní Onderka.

„Pokud vím, tak je platné usnesení předsednictva, koho má ČSSD navrhovat na ministry, takže pan Hamáček v tuto chvíli asi nemůže dělat nic jiného než trvat na panu Pochem,“ uvedl místopředseda ostravské ČSSD Adam Rykala.

Ovšem plán, že by Hamáček dočasně řídil dvě ministerstva, je podle něho možný. „Vláda je bez důvěry hodně dlouho, takže aby byla nějaká vláda s důvěrou, tak asi v tuto chvíli není jiná možnost,“ řekl Rykala.

Osobní ambice jednotlivce nemůže být nad zájmem ČSSD a zájmem země. Domnívám se proto, že Jan Hamáček postupuje v zájmu ČSSD i v zájmu ČR.
Michal Hašek

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka vnímá postup nastíněný Hamáčkem jako variantu možného vývoje v obsazování vládních postů. Problém s Hamáčkovou variantou nemá ani šéf hradecké krajské ČSSD a poslanec Jan Birke.

„Jméno pana Pocheho je stále na stole, nejde o zásadní změnu. Je to pouze taktika, aby vznikla vláda s důvěrou. Nemyslím si, že by vedení mělo hlasovat o tom, jestli pan Poche bude jmenován třeba do měsíce či do dvou, až se zklidní atmosféra,“ řekl. ČSSD by podle Birkeho měla dál trvat na Pochem jako jediném možném kandidátovi.

Vlivný jihomoravský sociální demokrat Michal Hašek kritikům připomněl, že o vstupu ČSSD do koaliční vlády rozhodli členové strany většinově v referendu. Úkolem stranického vedení v čele s Hamáčkem je tedy podle něho dovést soc. dem. do kabinetu.

„Osobní ambice jednotlivce nemůže být nad zájmem ČSSD a zájmem země. Domnívám se proto, že Jan Hamáček postupuje v zájmu ČSSD i v zájmu ČR,“ řekl.

Lidé, kteří si nepřáli vstup soc. dem. do vlády, by měli podle Haška výsledek referenda respektovat a nevymýšlet záminky, jak jej obejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám