Hlavní obsah

Část Moravy zasáhly silné bouřky, kvůli větru jsou bez elektřiny tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisíce lidí byly ve čtvrtek odpoledne a večer bez elektřiny. Důvodem byly rozmary počasí - bouřky a vítr. Meteorologové před počasím varovali, výstraha před bouřkami se týkala především Moravy, výstraha před větrem většiny území České republiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek nad ČR ve čtvrtek odpoledneVideo: chmi.cz

 
Článek

Bouřka zasáhla Vysočinu, silně pršelo například na D1 u Velkého Meziříčí. Bouřilo i v Olomouci. Naopak na Břeclavsku nebo v okolí Brna spadlo jen několik kapek a hasiči nemají hlášeny žádné zásahy.

„Na střední Moravě se na studené frontě vyskytují v přehřátém vzduchu velmi silné bouřky doprovázené nárazy větru ojediněle kolem 25 m/s (90 km/h), vyloučit nelze ani kroupy větší než dva centimetry,“ uvedli odpoledne meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ti už dříve varovali i před silným větrem na většině území České republiky.

Kvůli počasí byly bez elektřiny tisíce lidí. Odpoledne šlo až o 17 tisíc odběratelů, večer to bylo stále přes 8000 odběratelů. Poruchy na vedení kvůli spadlým stromům nebo větvím energetici odstraňovali zejména v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji, později večer také na severní Moravě. Budou v tom pokračovat i v pátek.

Hasiči měli v souvislosti s počasím desítky výjezdů. Třeba v Libereckém kraji popadané stromy zastavily lanovku na Ještěd a také vlaky na několika tratích.

Spadlý strom zastavil v podvečer mezi Železným Brodem a Malou Skálou rychlík jedoucí z Hradce Králové do Liberce. Další spadlý strom přerušil provoz na trati z Železného Brodu na Semily. Kvůli spadlým stromům nejezdily ani vlaky mezi Novým Borem a Svorem nebo z Bezdězu na Bělou pod Bezdězem.

Požár lesa

Nejen kvůli větru museli hasiči ve čtvrtek věnovat zvláštní pozornost požáru lesa na Hodonínsku. U Bzence zasahovalo přes 40 hasičských jednotek a byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu. Požár se kolem šesté hodiny večer podařilo lokalizovat. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Požár u BzenceVideo: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám