Hlavní obsah

Pražské hroby zlevní až o dvacet procent

Novinky, Kryštof Zelený
Praha

Cena za pronájem hrobu v Praze zlevní až o dvacet procent. Magistrát nově rozdělí hřbitovy do čtyř cenových kategorií podle poskytovaných služeb a celkové vybavenosti. Stávající cena 120 Kč za metr čtvereční tak může klesnout až k 96 korunám. Od změny, kterou město oznámilo ve středu, si magistrát slibuje vyšší zájem veřejnosti o nevyužívané lokality.

Foto: Valentinas Mite

Ilustrační fotografie

Článek

První smlouvy podle nového ceníku začnou platit od 1. července 2018. Ke změně ceny dojde téměř u všech hřbitovů patřících městu. Výjimku tvoří pouze nově vytvořená první kategorie, pod kterou spadají hřbitovy v Olšanech, Ďáblicích, Malvazinkách a na Vyšehradě. U nich zůstává cena stejná jako doposud, tedy 120 korun.

U druhé kategorie se cena sníží na 114 korun. Patří sem například hřbitovy v Bubenči, Nuslích, Libni a Vršovicích. Zájemci o kategorii třetí zaplatí 102 korun a mohou volit mezi Hloubětínem, Břevnovem a několika dalšími lokalitami. Cena za čtvrtou kategorii je pak 96 korun.

Radní Daniel Hodek zároveň upřesnil, že jde pouze o kategorizaci cenovou. Kvalita služeb nabízená Správou pražských hřbitovů je všude stejná a volba hřbitova na ni nebude mít žádný vliv.

Praha aktuálně spravuje okolo 200 000 hrobů, z toho je asi 40 000 volných. Změny v ceníku by měly přilákat zájem veřejnosti o opuštěné hroby a zefektivnit tak chod hřbitovů.

K ceně je zároveň nutné připočítat i údržbu dřevin, administrativu a podobné práce. I na ty se bude nově vztahovat odpočet ceny podle kategorie. Za první metr čtvereční zaplatí Pražané 210 korun, za každý další vždy o deset korun méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám